КОНОБАРИ ИСПРЕД ВЛАДЕ: Угоститељи незадовољни мерама Министарства здравља, не могу више да трпе губитке

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

28. 12. 2020. у 07:26

НАЈНОВИЈЕ мере за сузбијање ширења вируса корона које је донело Министарство здравља изазвале су револт угоститеља, те су власници ресторана и кафића најавили за данас масован протест испред зграде Владе.

КОНОБАРИ ИСПРЕД ВЛАДЕ: Угоститељи незадовољни мерама Министарства здравља, не могу  више да трпе губитке

Угоститељи на ивици егзистенције

Како наводе, мере су донете без икакве консултације и сарадње са приватним сектором, конкретно са запосленима у туризму и угоститељству, а директно се односе и највише погађају управо тај сегмент привреде.

- Овакво доношење мера је непримерено, поготово у ситуацији када се овим мерама одлучује о ограничењу права привредних друштава која обављају угоститељску односно туристичку делатност. Мере које су биле на снази до 22.12.2020. године, између осталог, прописивале су да угоститељски објекти могу радити до 18 часова - наводе у Удружењу угоститеља Црне Горе. - Представници Удружења су пристали на ово ограничење, у комуникацији са органима извршне власти, управо да би им се омогућио рад за време трајања новогодишњих и божићних празника у обиму који би им омогућио да донекле надоместе губитке које трпе већ девет месеци. Подразумева се да би дуже радно време значило поштовање важећих епидемиолошко-санитарних мера које се односе на дистанцу и ношење заштитне маске.

Како додају, захтевају само да им се омогући нормално обављање делатности за време празника, а у складу са постојећом ситуацијом.

Угоститељи сматрају да су мере дискриминаторске будући да прописују забрану рада угоститељских објеката за време верских и новогодишњих празника са једне стране, док се током истих омогућава излазак из просторија становања ради присуствовања верским обредима. Верују и да се одређеној групи људи, ничим утемељено, ограничава уставом загарантовано право на рад, на слободан избор занимања и запошљавања, на правичне и хумане услове рада и на заштиту за време незапослености.

Представници угоститељског сектора састаће се са министарком здравља Јеленомом Боровинић Бојовић и министром економског развоја Јаковом Милатовићем, како би покушали да нађу решење за њихову ситуацију. Ипак, истичу да од протеста неће одустати, без обзира на то какав буде исход састанка.

ПРЕКРШИЛИ ЗАБРАНУ

МАЊИ број угоститеља је свој револт исказао и у четвртак, када су, упркос забрани, отворили своје објекте. Полиција је привела неколико власника угоститељских објеката у Никшићу, а пријаве су поднете и против неколико угоститеља у Котору и Тивту. И мањи број угоститеља из Подгорице отворио је локале, након чега је уследила контрола туристичке инспекције и интервентне полиције, као и привођење у центар безбедности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)