СТАВИО ТАЧКУ: Јоаникије демантовао спекулације - Амфилохије није оставио тестамент, већ само приватну поруку (ВИДЕО)

Танјуг

27. 12. 2020. у 00:47

СТАВИО ТАЧКУ: Јоаникије демантовао спекулације - Амфилохије није оставио тестамент, већ само приватну поруку (ВИДЕО)

Фото: Printskrin Youtube

АДМИНИСТРАТОР Митрополије црногорско приморске и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, демантовао је спекулације да постоји тестамент преминулог митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Он је за локалну Нови ТВ казао да постоји само Амфилохијева ''приватна порука".

- Када архијереј пише тестамент он извршава једну обавезу која је уобичајена. Уколико тестамент није оставио, онда се зна какав је црквени пропис што се тиче његове заоставштине. Када архијереј пише тестамент или последњу опоруку, он је оставља у сефу у својој епархији или код неког од поверљивих личности. То се обично закључа, под кључ је и не отвара се до упокојена епископа. Једну копију доставља Светом Архијерејском Синоду. Тестамент мора да има потпис, датум и наслов, да има одређену форму и садржину, дакле тога тестамента нема - рекао је Јоаникије.

Он је навео да митрополит Амфилохије "какав је био динамичан човек, није водио рачуна о себи", пренеле су подгоричке ''Вијести''.

"Његово дело и заоставштина не могу да стану на неком папирићу... Можда би нам било лаганије и лакше да је оставио тестамент. Црквено правило се зна уколико нема тестамента", додао је Јоаникије.

Јоаникије је казао да је "била приватна порука" и да је било једно завештање бизнисмену Миодрагу Даки Давидовићу.

- Давидовић је то протумачио као завештање, тестамент и то јесте њему опорука, а ово што је било на папиру нема апсолутно форму тестамента, не односи се на живот цркве. Није тачно да је митрополит назначио ко ће бити његов наследник...Тада се још релативно добро осећао и надали смо се да ће изаћи из болнице, нажалост десило се другачије...Када је видео да му је дошао крај, више није био у стању, имамо оца Јустина који је био са њим цело време...Није оставио никакав тестамент. Ваљда је отац Јустин веродостојнији од било кога. Ја о приватној поруци нећу да говорим. Не знам како је то адвокат Каварић схватио, он је био у неком контакту са Давидовићем, како су све протумачили...И нећемо да говоримо о нечему што је приватна порука - истакао је Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)