ПРОМЕЊЕН РЕД ВОЖЊЕ, ПРОРЕЂЕНИ ПОЛАСЦИ: Због короне прети гашење малих превозника (ФОТО)

В. В.

23. 12. 2020. у 17:34

ПРОМЕЊЕН РЕД ВОЖЊЕ, ПРОРЕЂЕНИ ПОЛАСЦИ: Због короне прети гашење малих превозника (ФОТО)

Фото: В: В.

БЕЗ хитне помоћи Владе ризикујемо гашење бројних малих предузећа која се баве међуградским превозом путника.

То је оцена Милке Шаренац, која се бави превозом путника и власница је предузећа, а ових дана, са севера Црне Горе до одредишта, аутобуске станице у Херцег Новом стиже са само три, четири путника.

-Ситуација је изузетно лоша. Обратила сам се Фонду за развој,али као да ми не постојимо. За неке ствари дају хиљаде евра а за друмски саобраћај ни евро. Док је превоз био у мојој фирми организован великим аутобусом, током два месеца, имала сам губитак од пет хиљада евра. Ни на то нико није реаговао нити помогао. Заиста сам разочарана - каже наша саговорница.

Како би избегли гашење међуградских и међудржавних аутобуских линија, Милка Шаренац и њене колеге упутили су недавно апел Влади Црне Горе и тражили да смање цену ПЦР тестова. То је, према њиховом мишљењу,један од кључних разлога за смањење броја путника.

Менаџерка херцегновске аутобуске станице Маја Пајовић потврдила је да мере које је министарсво здравља донело у циљу спречавања ширења корона вируса негативно утичу на пословање аутобуских превозника.

- Увођењем ПЦР теста за улазак у Србију смањен је број полазака ка градовима у овој држави, а све је мање и путника који користе међуградске линије. Слаба заинтресованост за путовања ка градовима региона променила је ред вожње и проредила број полазака из Херцег Новог - каже Пајовић.

Редуковани су сви поласци, а само два до три пута седмично аутобуси крећу према Србији, до Београда, Лесковца, Новог Сада и Ниша и ка Босни и Херцеговини односно до Модриче, Бања Луке и Сарајева.

ЛИНИЈЕ КОЈЕ РАДЕ

Превоз за сада, упркос свим невољама одржавају Озлем, херцегновски Блу Лајн, Ласта, Божур, Трансјуг и Ројал. Број путника по аутобусу је од пет до 20.

- Путника скоро и да нема, двадесетак дневно - каже Пајовић уз коментар да томе осим строжих мера и у Црној Гори и у Србији доприносе скупи ПЦР тестови.

Према њеним речима у овом периоду најчешће путују само људи који су привремено боравили или радили у овим земљама и сада се враћају у матичне државе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)