МИТРОПОЛИЈА: Без ложења бадњака, на Божић ће се служити и по неколико литургија

В.К.

23. 12. 2020. у 13:56

МИТРОПОЛИЈА: Без ложења бадњака, на Божић ће се служити и по неколико литургија

Фото: Д. Миловановић

С ОБЗИРОМ на сложену и опасну епидемиолошку ситуацију у Црној Гори, а у вези са великим бројем случајева грађана заражених новим коронавирусом Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка позвали су све православне вернике и све остале грађане на поштовање здравствених мера и лекарских упутстава ради стављања под контролу болести Ковид-19, изазване поменутим вирусом.

-Нажалост, и најрадоснији хришћански празник Божић дочекујемо, такође у веома лошем епидемиолошком тренутку.

Пастирска одговорност и брига за здравље и духовно и телесно нас обавезује да се у току ових празничних дана понашамо још одговорније и да сви допринесемо да догађаји који су пред нама буду благословени, да у наше домове унесу духовну радост, мир и здравље, а не да буду повод за нове случајеве заразе и ширења ове опаке болести.

С тим у вези обавештавамо свеукупну јавност, а нарочито православне хришћане, да Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка, у складу са прописаним мерама, неће организовати уобичајен програм и окупљања за Бадњи дан ни у једном граду у Црној Гори, укључујући и централно ложење бадњака испред Цетињског манастира. После јутарњег богослужења, у току целог дана верници ће моћи  да дођу до храма, приложе бадњак на огњиште на коме ће већ бити освештани бадњаци, запале свећу и помоле се Богомладенцу Христу.

Молимо и апелујемо да све те свештене радње обављају уз поштовање епидемиолошких мера уз минимално задржавање у портама храмова и манастира уз молбу да Бадње вече дочекамо сви у својим домовима. Ово је права прилика да се подсетимо како су се ови божићни дани увек прослављали у породичном амбијенту, трудећи се да сваки наш дом и свака породица личи на Свету породицу у којој се родио Богомладенац Христос. Зато уместо уобичајеног славља и масовних окупљања позивамо све православне хришћане да предстојеће време овог божићног поста проведу у посту и молитви, припремајући се тако за празник Рождества Христовог, наводи се у саопштењу.


На Божић ће бити служено и по неколико Литургија у већим храмовима и манастирима, где то дозвољавају црквена правила, како би се избегле уобичајено велике гужве на Божићним литургијама.


- Подсећамо да боравак на Божићном богослужењу буде у складу са прописаним мерама које су од раније на снази. Понављамо благослов који је важио и за прославе крсних слава, да се и Божићни дани прославе у својим домовима у ужем кругу и без организованих окупљања по домовима и другим местима становања.

Нека се Христос Богомладенац зацари у срцима свих људи, да наше душе постану витлејемске пећине испуњене божанским миром, радошћу, љубављу и молитвом за брзо оздрављење свих оних који страдају од овог вируса и свих других болести, као и за укрепљење свих који се труде да им помогну на путу исцељења: лекара, другог медицинског особља и свих доброчинитеља. Нека је слава на висини Богу, на земљи нека влада мир, међу људима добра воља. Христос се роди! Ваистину се роди!

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)