КРИВОКАПИЋ ПРЕДЛАЖЕ, МИЛО ПАРАФИРА: Влада Црне Горе опозива седам амбасадора, нанели су штету земљи

В. КАДИЋ

21. 12. 2020. у 10:15

КРИВОКАПИЋ ПРЕДЛАЖЕ, МИЛО ПАРАФИРА: Влада Црне Горе опозива седам амбасадора, нанели су штету земљи

Фото: Д. Миловановић

КАБИНЕТ Здравка Кривокапића предложио је опозив седам црногорских амбасадора које је именовала минула власт Демократске партије социјалиста.

Указ о њиховој смени треба да потпише председник државе Мило Ђукановић, лидер ДПС, партије која их је кандидовала на та места! Нови шеф црногорске дипломатије Ђорђе Радуловић, који је стасавао у време Срђана Дармановића познатог по протеривању амбасадора Србије у Црној Гори др Владимира Божовића, оценио је да су дипломате које броје задње сате на тим пословима постављене по политичком кључу. Само је један "каријериста", како је то назвао премијер Кривокапић.

Нова власт опозива амбасадора у Србији Тарзана Милошевића, затим Обрада Миша Станишића (БиХ), иначе бивше посланике и функционере ДПС, затим Дарка Пајовића (Кина), бившег лидера Позитивне Црне Горе из које је настао Грађански покрет УРА Дритана Абазовића, потпредседника Владе. Амбасадорка у Уједињеним Арапским Емиратима Душанка Јекнић, блиска председнику Милу Ђукановића, чије име се годинама провлачило по медијима као једно од осумњичених за учешће у "дуванској афери". Она је касније ослобођена тих оптужби. Амбасадорка у Италији Сања Влаховић, била је оптужена да је плагирала научни рад британског професора Симитроса Бухалиса. Тужилаштво је касније одбацило кривичну пријаву против ње. Једини каријерни дипломата са листе за опозив је амбасадорка Црне Горе у Немачкој Вера Кулиш. Амбасадорска места су углавном била сигурни резервати за политички корумпиране особе

ШТЕТА

- СВОЈИМ некоректним деловањем у последња три месеца, наведени амбасадори, су нанели штету не Здравку Кривокапићу или било којој политичкој структури него Црној Гори - казао је црногорски премијер, непосредно након што је објављена информација о предлогу за опозив дипломата из Подгорице.

Кући иде и амбасадор при Светој столици Миодраг Влаховић, бивши министар, први дипломата САД против кога је Министарство вањских послова покренуло дисциплински поступак због основане сумње да је прекршио Закон о вањским пословима. Повод је објављивање текста под насловом "Депеша бр. 155/2018" у једном црногорском медију, чиме је службени документ ресорног министарства учинио јавним. Иначе, против Влаховића су до сада покренута три дисциплинска поступка због теже повреде службене дужности, од чега су два окончана прописивањем новчане казне, док је један поступак у току. Незванично сазнајемо да ће се под лупом наћи и амбасадор "Косова" Ферхат Диноша и Боро Вучинић (Хрватска), кадрови Демократаске уније Албанаца и Демократске партије социјалиста.

Здравко Кривокапић, Фото архива

Политички аналитичар Владислав Дајковић каже, за "Новости", да Црна Гора последњих седмица пролази кроз турбулентан политички период.

Тарзан Милошевић

Фото: Printskrin

- Осим опозива амбасадора, почела је "чистка" значајних кадрова бивше власти. Наравно, не смемо превидети и чињеницу да су поједини кадрови бивше власти - па чак и високо истакнути у хијерархији претходне Владе - добили још боље позиције у новој влади што, према мом мишљењу, није баш добро решење. Говорећи о опозиву амбасадора, сматрам да апсолутно сви које је постављао режим Мила Ђукановића морају бити опозвани. Разлог је једноставан - годинама, па и деценијама уназад, амбасадорска места су углавном била сигурни резервати за политички корумпиране особе који због тежине својих афера нису смели остати у Црној Гори. Навешћу само неке: Миомир Мугоша, Дарко Пајовић, Боро Лазовић, Миодраг Влаховић и слични - наводи Дајковић.

- Најзад, присталица сам тезе да није довољно само сменити поједине корумпиране кадрове јер тиме правда није задовољена. Напротив. Особе огрезле у корупцији и криминалу морају одговарати пред законом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)