КНЕЖЕВИЋ: Абазовић и челници полиције, АНБ-а и тужилаштва да прецизирају рок до када ће открити налогодавце убиства Душка Јовановића!

Novosti online

20. 12. 2020. у 13:36

КНЕЖЕВИЋ: Абазовић и челници полиције, АНБ-а и тужилаштва да прецизирају рок до када ће открити налогодавце убиства Душка Јовановића!

Фото ДФ

ЈЕДАН од лидера ДФ-а и председник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић саопштио је да ће тражити од Дритана Абазовића, заменика премијера и челних људи полиције, АНБ-а и тужилаштва да прецизирају рок до када ће бити откривени налогодавци убистава Душка Јовановића, Славољуба Шћекића и Срђана Војичића.

- Прво што ћу тражити од потпредседника Владе, министра унутрашњих послова, в.д. директора полиције, в.д. директора АНБ-а, ВДТ – а и ГСТ-а да се прецизирају рокови кад ће бити откривени налогодавци убиства Душка Јовановића, Славољуба Шћекића, Срђана Војичића, нерешена убиства у сукобима криминалних кланова, напади на новинаре, али и налогодавци напада на све политичке противнике бившег режима који су прошли кроз невиђени институционални прогон само зато што су били против ДПС-а. Сматрам да након формирања Владе више не постоји ниједан разлог због ког они који су починили оваква и слична кривична дела не би одговарали. Наша је обавеза да грађанима вратимо осећај правде и једнакости пред институцијама, и све друго би била издаја епских размера у којој сигурно нећу учествовати - казао је Кнежевић у интервјуу агенцији Мина.

Сматра да Одбор за безбједност треба да оснажи своју контролну улогу и уз подршку парламентарне већине кроз законске акте својим радом допринесе укупној демократизацији безбедносног сектора.

- Нажалост, досадашње надлежности Одбора више су представљале његову слабост него уставну и законску основу преко чијих механизама се могла остваривати његова функција која извире из законодавне власти. Зато ћу колегама из парламентарне већине предложити измене и допуне одређених закона из тзв. безбедносног сектора како би се између осталог јасно прецизирало да директор полиције и АНБ-а не може бити изабран без позитивног мишљења Одбора за безбедност и одбрану. Оваквим законским решењем би отпочела стварна контролна улога Скупштине, али што је још важније, демонтажа кадрова из бившег режима који сад по ДПС-овим законима преузимају најодговорније функције у Управи полиције и то по принципу “све је исто само њега нема… или га ипак има.” - додаје он.

Закон о парламентарном надзору у области безбедности и одбране начелно је дао широка овлашћења Одбору и Скупштини, али се ово скупштинско тело у претходним сазивима претворило у заштитника читавог репресивног апарата и врха власти који је злоупотребљавао безбедносни сектор.

- Зато ћу инсистирати на пуној примени законских капацитета Одбора, што између осталог подразумева право сваког члана да има приступ тајним подацима у свакој од надзираних безбедносних области, али и реформу низа закона о АНБ-у, унутрашњим пословима, одбрани, тајности података, незаконитом праћењу грађана, новинара, опозиционих политичара… Такође сматрам да је неопходно прецизирати и предвидети санкције за неодазивање на седнице одбора као што је то досад био случај са ВДТ-ом и ГСТ-ом.

Контролна саслушања суштински представљу део надлежности Одбора и свакако да у наредном периоду планирам да закажем саслушање потпредседника Владе, министра унутрашњих послова, министра одбране, в.д. директора полиције, в.д. директора АНБ-а, ВДТ-а и ГСТ- а, како би се упознали са тренутном ситуацијом у безбедносном сектору. Разлога за то има више него довољно, а времена све мање.

Забринутост због мог избора за председника Одбора за безбедност и одбрану треба да имају криминални кланови и са њима повезана лица у државним, безбедносним и правосудним структурама. Свако ко се огрешио о закон и злоупотребио службени положај да би омогућио криминалним клановима да остварују корист и врше утицај у држави мора одговарати без изузетка. Што се тиче моје људске и политичке биографије, позивам све “забринуте” појединце, политичке субјекте и НВО сектор да изнесу макар један доказ којим поткрепљују своје конструкције да су забринути за територијални интегритет и суверенитет Црне Горе, и ја ћу истог трена поднети оставку.

Али свакако морају имати на уму да нећу подлећи било каквом криминалном, безбедносном и медијском притиску, рекету или уцени, који би долазили из одређених неформалних центара моћи који су умислили да ће и после 30.08. одређивати процесе.

На првој седници Одбора предложићу да седнице буду отворене за јавност, са изузецима где постоје јасна законска ограничења. Сматрам да би кроз Измене и допуне закона о тајности података направили неопходан искорак у демистификацији наратива безбедности, али и раскида са досадашњом праксом непотребне тајности која је додатно уносила конфузију и контроверзе у овој области. Зато очекујем да овај мој предлог подрже сви чланови одбора без обзира да ли су у опозицији или власти - навео је Кнежевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)