ТУЖНА СЛИКА У СРПСКИМ СРЕДИНАМА: Кривокапић и Абазовић су прво требали да обиђу север Црне Горе

Novosti online

18. 12. 2020. у 19:16

ЈЕЛЕНА Божовић, народни посланик Нове српске демократије сматра да је Посета северу Црне Горе требало је да буде приоритет Премијеру Здравку Кривокапићу и потпредседнику владе Дритану Абазовићу.

ТУЖНА СЛИКА У СРПСКИМ СРЕДИНАМА: Кривокапић и Абазовић су прво требали да обиђу север Црне Горе

Фото: Твитер

Њен текст преносимо у целости:

Посета северу Црне Горе требало је да буде приоритет Премијеру Здравку Кривокапићу и потпредседнику владе Дритану Абазовићу, министру економског развоја Јакову Милатовићу министру финансија и социјалног старања Милојку Спајићу.

Они су посетили општину Тузи као прву општину одакле је кренула влада у прву званичну посету. Након тога уследила је посета општини Улцињ, одакле су најављена економска улагања, инфраструктурни пројекти, економски развој, решавање бројних проблема који оптерећују грађане Улциња.

Ма какви били проблеми у овим општинама, не могу бити већи и озбиљнији од било које општине на северу ЦГ, што показују и званични подаци. Општине на северу уништавају се деценијама, почев од затварања десетина фабрика као што су Фабрика целулозе, фабрика коже ,,Полимка”, Фабрика обуће, вунарски комбинат, ,,Горњи ибар” Рожаје, фабрике у Мојковцу, Колашину и многе друге.

У овим фабрикама радило је десетине хиљада људи који су остали без посла, а те последице осећају се и данас. Из тих разлога становништво се непрестано одсељава према Подгорици и јужнијим крајевима Црне Горе у које се улагало несразмерно више него на север, те су тако сиромаштво И неразвијеност постали синоними за регију која има највисе ресурса. Тако данас у северној регији, која чини 52,8 посто територије ЦГ, живи око 1/3 укупног становништва. Многи су се нажалост одселили из Црне Горе без жеље да се више икад врате, а међу таквима је велики број младих образованих људи које ,,терен није препознавао“.

У циљу смањења регионалних неједнакости и заустављања негативног демографског тренда неопходна су веца финансијска улагања, отварања нових радних места, улагање у инфраструктуру, адекватно водоснабдијевање, улагање у област здравствене заститите, културе, спорта, а посебно инвестиције у област образовања, отварање нових студијских програма и самим тим бољу доступност и квалитет образовних институција.

Улагање у потенцијале који су важни за адекватну валоризацију природних и других лепота севера уз очување шума, река језера и природе севера. Улагање у сточарство и пољопривреду, сеоски, планински и зимски туризам као једну од грана које је могуће развити на северу до сада није на адекватан начин валоризовано јер је изостала континуирана подршка без јасне визије за будућност.

Бројни пројекти министарства пољопривреде подразумевали су комплексну документацију тако да је било веома теско доћи до средстава, опреме и слично која је нуђена кроз бројне, пре свега европске фондове. Приликом улагања у поједине области недостајале су озбиљне студије оправданости којима би се одредила просторна, еколошка, друштвена, финансијска, тржишна и економска оправданост инвестиције за изабрано решење у које се намерава улагати. Иако су бивша Влада и надлежно министарство истицали ова улагања као добре примере, без континуиране подршке и међусекторске сарадње на пропаст су били осуђени бројни појекти за развој воцарства, отварање млекара и други видови пољопривреде.

,,Пројекат века”, ауто пут Бар-Бољаре највећа је инвестиција која је требала да повеже југ и север, али и највећа превара чију реализацију грађани севера неће ускоро дочекати. У време док се чекало на ауто пут вредан 1.6 милијарди еура, општине Беране, Бијело Поље, Андријевица, Петњица, Плав, Гусиње и Рожаје остале су без локалног превоза, као и многа села на територији ових општина те је локално становништво препуштено само себи, а оваква ситуација довела је у питање опстанак неких школа у селу Лубнице, Шекулар, Калудра, Штитари.

Како се Влада определила на привремено финансирање до марта 2021. са програмом базираним на економском развоју посебан обзир треба имати према северу, имајући у виду кризу због пандемије корона вируса која додано погађа већ осиромашено становништво.


(Борба.ме)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Rašo

18.12.2020. 20:46

Много тога сам прочитао, схватио, радтумачио али исказ "... adekvatnu valorizaciju prirodnih i drugih lepota ..." нисам успео. Енглеско адекватан преводимо као одговарајући, такође енглеско валоризовати значи оценити. Како се природне лепоте севера Црне Горе одговарајуће оцењују и чему то служи не успевамо да докучим!