НАЦРТБУЏЕТA TEK У МАРТУ: Влада да неће планирати трошкове по нотама које је креирала ДПС за 2021.

З. З.

19. 12. 2020. у 07:13

НАЦРТБУЏЕТA TEK У МАРТУ: Влада да неће планирати трошкове по нотама које је креирала ДПС за 2021.

Фото Влада ЦГ

ИЗВРШНА власт је одлучила да неће правити нацрт буџета за наредну годину. То је рекао Здравко Кривокапић, премијер.

Дритан Абазовић, потпредседник Владе, поручио је да неће буџет који је креирала доскорашња влада.

Здравко Кривокапић, Фото Влада ЦГ

До данас је требало сва министарства да доставе информације да се уобличи буџет, али утврђене су бројне неправилности, нетачни подаци, малверзације.

- Определили смо се да до марта 2021. припремимо реалистичан буџет који ће се заснивати на јасно дефинисаном програму и политици владе. Зато нећемо доносити буџет ради буџета, да бисмо имали тачан збир нетачних података. На ову одлуку нисмо се одлучили из политичких разлога, већ због бриге о грађанима. Важно је нагласити да ова одлука неће утицати на редовност исплате плата и пензија - поручио је премијер.

Абазовић је подсетио да је влада формирана пре 15 дана и да они сада не могу да предложе ДПС буџет.

- Ми не можемо да радимо по нотама режима који смо победили. Зато смо и одлучили да идемо са мером привременог финансирања, а да у марту наредне године предложимо буџет ове владе са развојним пројектима за које сматрамо да су приоритет - рекао је Абазовић.

НЕЋЕ ДА КРАДУ

- УБРЗАНО се ради на решавању проблема "Монтенегро ерлајнса", раскиду уговора о градњи малих хидроелектрана,тендера за Аеродроме Црне Горе. Треба нам времена да изађемо са јасним предлогом шта ћемо да радимо са великим компанијама, како да их спасимо. Ова влада неће да вара и краде, већ да ради отворено и јавно. Свесни смо да морамо донети тешке одлуке, али доносићемо и радикалне, а време ће показати како смо радили - поручио је Младен Бојанић, министар за капиталне инвестиције.

Дритан Абазовић, Фото Црно на бијело

И он је потцртао да су у министарствима затекли, како је нагласио, "јавашлук и велике дугове". Указао је и да је обавеза претходне власти била да утврди буџет до половине новембра.

- Они то нису урадили, а ми смо ступили на дужност 4.децембра. Анализирали смо до сада стање и проценили да је најбоље да не плаћамо туђе дугове - казао је потпредседник владе.

И он је, као и премијер обећао сигурност исплата до усвајања буџета у марту.

- Обезбедили смо новац за наредну годину, чак мислим и 2022. Имамо и велику подршку међународних финансијских институција и Европске комисије - навео је Абазовић.

Милојко Сајић, министар финансија и социјалног старања, најавио је да ће укључити форензичаре и стручњаке да дубински испитају све трошкове.

- Врло је важно да нови буџет одражава реалне потребе грађана и привреде. Законски, ако буџет није донесен до краја године улази се у привремено финансирање које може да траје до краја марта - појаснио је Спајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)