ПОРОДИЦЕ ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ ТРАЖЕ ИСТРАГУ: Сумњају да постоје пропусти, захтевају смену менаџмента болнице

Б. Дабић

15. 12. 2020. у 15:53

ОСНОВАНОСТ сумњи о постојању пропуста у поступању доктора који лече пацијенте у “барској болници” је оправдана и утемељена на заједничком искуству породица које су пролазиле током тамошњег боравка њихових најмилијих.

ПОРОДИЦЕ ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ ТРАЖЕ ИСТРАГУ: Сумњају да постоје пропусти, захтевају смену менаџмента болнице

Фото: Б. Дабић

Мера односа доктора у барској болници са нашим најмилијим се огледа, можда најбоље, у кеси за смеће која је преминулима стављана на главу. Овакву “етику” не познаје здрав разум, навели су у саопштењу чланови породица преминулих пацијната у Општој болници Бар на инфективном оделењу где се лече оболели од  Цовида.

Они додају: Оно што је полазна основа за пропусте доктора “Барске болнице” су две чињенице: прва је та да је сама болест непознаница али, да као таква, не сме бити алиби за кршење Хипократове заклетве и Закона о здравственој заштити; друга је поразна чињеница да претходна Влада и здравстврене институције нису установиле, прихватиле и примениле јединствени Протокол о поступању са ЦОВИД пацијентима. То је препуштено одређеним институцијама да саме одређују наводно “консултујући” се између себе”.

ЗАХТЕВИ: СМЕНА МЕНАЏЕНТА ОПШТЕ БОЛНИЦЕ БАР

Чланови породица преминулих су у саопштењу навели захтеве:смену постојећег менаџмента Опште болнице Бар и увођење принудне управе, довођење адекватног медицинског кадра, лекара и медицинског особља, с посебном пажњом над јединицама интезивне његе. Међу захтевима је и покретање  детаљне истраге од стране Министарства здравља над случајевима свих преминулих од ЦОВИД-а са детаљном документацијом и компаративном анализом са случајевима из Клиничког центра Црне Горе,  те успостављање хуманог односа између породица пацијената и лекара у циљу обављања комуникације и давања веродостојних информација.. Такође, и покретање инцијативе о измјенама и допунама закона о здравственој заштити којом би се забранило лекарима да се баве активно политиком и струком у исто време.

- Доказали смо да све и да су постојали јасни протоколи, није било персонализације над пацијентима који су преминули и да су били препуштени сами себи. Постојање протокола је од изузетне важности како би се утврдило кршење или непоступање по њима, што је основ за покретање истраге. На основу досадашњих дешавања сумњамо да тужилаштво жели да ову истрагу отвори и да је онда што пре затвори, како се не би у неком наредном периоду могла водити квалитетна и истрага без политичког утицаја. Стога ћемо врло брзо одржати састанак са Министром правде, људских и мањиских права, јер сматрамо да су овом случају прекршена основна људска права и слободе, наводе у саопштењу додајући:

- Наша борба има много већи смисао од било каквог обрачуна или личног мотива за персонализацију одговорности. Овђе је дошло до системског пропуста заснованог на доносиоцима одлука, које су се показале штетне. Наши циљ је и да се барска болница ослободи од политике јер то уништава саму болницу, растерује квалитетан и дефицитаран кадар.

- Сарадња са тужилаштвом је могућа тек након добијања одговора од министарке здрваља на постављена питања. До тог тренутка дајемо шансу и очекујемо од ЦОВИД тима барске болнице да се повуче, поднесу оставке и саопште нам пуну истину. Да су ли и под притиском прихватили одговорност за нешто зашто нису нити квалификовани нити стручни да раде. Ако смо у овом броју незадовољни радом одређених доктора онда они не могу да остану на тим позицијама само зато јер су чланови било које партије, закључује се у саопштењу.

САСТАНАК СА МИНИСТАРКОМ

Подсетимо, чланови породица преминулих пацијната у Општој болници Бар на инфективном оделењу где се лече оболели од  Цовида прошле седмице су имали састанак са министарком здравља Јеленом Бојовић Боровинић.

Нкаон састанка су изразили  пуно задовољство и истакли да су први пут примљени са поштовањем, које њихови преминули заслужују, уз „“приступ министарке која је заправо била грађанин који је прошао нашу голготу“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vidovdan

09.01.2021. 00:01

Braćo crnogorci, izabrana nova vlast đo volji naroda Crne Glre, odmaj povlacite priznanje tz R Kosovo, izvinitie se bradskom narodu i celon Srbiji i vratite Ambasadora u Crnu Goru. Biće vsm u svemu bolje. Osvestite se i otreznite. Propašćete skroz, ako to ne uradite!