КАКАВ ЈЕ ТО АПСУРД, ГОСПОДИНЕ КРИВОКАПИЋУ? Братство Божовића писало премијеру Црне Горе - поништите срамну одлуку!

Новости онлине

13. 12. 2020. у 14:55

У ИМЕ свих својих братственика, како из Никшића тако и оних из расејања, са којима сам ових дана био у контакту, као и у своје лично име, протестујемо због одлуке бившег режима да прогласи персона нон грата амбасадора Србије др Владимира Божовића, наводи се у отвореном писму премијеру Црне Горе Здравку Кривокапићу, које је у име братства Божовића упутио професор Радосав Богданов Божовић.

КАКАВ ЈЕ ТО АПСУРД, ГОСПОДИНЕ КРИВОКАПИЋУ? Братство Божовића писало премијеру Црне Горе - поништите срамну одлуку!

Фото Приватна архива

"Братство Божовића је једно од најстаријих братстава Црне Горе. Дуга је и славна историја нашег братства, а за ову прилику ћемо истаћи да су се наши преци борили на Јајоше 1875. и на Вучјем Долу 1876. године, под командом Пека Павловића, из тих битака и данас потомци Крста Лукина баштине токе турског паше, као и ратну заставу коју наше братство чува као доказ славне прошлости.

Познато је и да је вод Божовића у борби на Скадру понео ореол “Јуначког вода”, па им је краљ Никола за те заслуге доделио четири Обилића медаље. Такође, наши преци су ратовали на Бардањолу, Тарабошу и Брегалници заједно са српском војском, као и у чувеној Мојковачкој бици. Толико, само да се зна.

Протеривање нашег братственика др Владимира Божовића из његове и наше Црне Горе, гледамо као акт уперен против свих нас, поготово што је он својим наступима и изјавама, у свим медијима, и пре и после инаугурације за амбасадора говорио како и треба да говори један частан човек и црногорски патриота, што је лако проверити, а суд о Подгоричкој скупштини нека да историја.

Са овог места поручујемо да нећемо дозволити ниједној власти да прогони наше интелектуалце и наше прваке као непријатеље ове државе, што они уистину нису! Иде се толико далеко да се др Владимиру Божовићу забрањује улазак у Црну Гору, ускраћује му се могућност да посети своју родну кућу, своје родитеље, гробове својих предака… Какав апсурд господине председниче Кривокапићу.

Поручујемо да нећемо дозволити неким “усијаним” главама да се преко наших леђа, овако срамно, обрачунавају на политичкој сцени. Ми смо, неки за једну, неки за другу, а неки за трећу политичку опцију, што је сасвим природно и демократски, али смо јединствени када су наша, како појединачна, тако и колективна права као братства, угрожена. Зато апелујемо на Вас, господине предсједниче, као на једну интелектуалну и моралну громаду, да Ви и нова Влада Црне Горе, исправите ову неправду и поништите ову срамну одлуку."

(Борба.ме)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Despot

13.12.2020. 17:53

Bravo za bratstvo, bravo za ceo srpski narod koji isto misli i ocekuje opoziv odluke. Ako ovako bratstvo reaguje znači da je Božović zasluzio i opravdao svoje prezime. Posto je ministar Radulović, već dao izjavu povodom sramne odluke u proterivanju ambasadora Božovića, nadam se, a nadamo se i svi, da će g. Krivokapić reagovati onako kako se i zalagao tokom svoje izborne kampanje, u saradnji sa pomenutim ministrom, isti opozvati odluku, i to pre odlaska Krivokapića u Brisel sledece nedelje. Ili ce svi oni jednostavno, slediti politiku svojih prethodnika, protiv koje su bili i za sta su se zalagali, nazalost to ne ocekuju ni gradjani Cg a ni Srb, ako smo vec pod istim velom a to je BRATSKI NAROD!!!