МИРАШ ПОЗИВА ЦРНОГОРЦЕ НА УСТАНАК: Расколници се плаше анексије, боли их пад скандалозног закона

В. К.

13. 12. 2020. у 09:55

ОСОКОЉЕНИ новим нападима Мила Ђукановића на Српску православну цркву, оптужујући је да угрожава суверенитет државе „ширећи великорски национализам и посрбљавање Црне Горе“ , група расколника окупљена око распопа Мираша Дедеића, позвала је политичке партије, невладине организације, јавне културне и научне посленике и црногорска удружења у дијаспори да, како кажу, пред домаћим и међународним организацијама организовано устану у одбрану достојанства и независност домовине.

МИРАШ ПОЗИВА ЦРНОГОРЦЕ НА УСТАНАК: Расколници се плаше анексије, боли их пад скандалозног закона

Фото: Принтскрин

Апел су са Цетиња упутили „архиепископ цетињски и митрополит ЦПЦ Михаило“, затим „архиепископ которско приморски Симеон“, „викарни епископ митрополита Борис“ и „епископ Острошко-никшићки Горазд“.

- Државу су напале силе које имају намеру да је реше независости, тако што ће намераваним изменама Закона о слободи вероисповести узаконити правни основ да се 50 квадратних километара црквеног земљишта, 60 манастира и 650 цркава упише у власништво Србије. Циљ је припрема услова за поновну анексију Црне Горе Србији. Посебно апелујемо на црногорске асоцијације у расејању да учине све што је у њиховој моћи да се међународна јавност упозна са овим чињеницама и да подрже ЦПЦ у земљи, наводи се у саопштењу канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Расколници позивају посланике владајућих странака, да пре него што дигну руку за усвајање измена Закона, добро размисле о размерама последица такве одлуке која ће „бити злочин издаје сопствене домовине“.

- То је највећи могући злочин, који неће остати без одговора. Још једном апелујемо на посланике да се супроставе таквоме срамноме велеиздајничкоме приједлогу који представља окупациони акт, који ће актере његовог доношења уврстити у ред велеиздајника и квинслига. Ако сте људи дићи ћете глас и устати у одбрану части и слободе сопственога народа. Урадите то и спасите душу! - поручује Мираш са малобројном свитом, упућујући позив грађанима да се тога дана, када на дневном реду Скупштине буде усвајање измена Закона о слободи вероисповести, окупе испред Скупштине Црне Горе и својим присуством ускажу протест против „срамнога окупационога и велеиздајничкога предлога“.

- Великим се Богом кунемо да ми, потомци слободара који су ханџаром и џефердаром бранити слободу, нећемо бити ничији кметови! Грађани Црне Горе, и ви у земљи и ви у расејању, на ноге! Организовано и цивилизовано устаните пред домаћим и међународним институцијама у одбрану државнога суверенитета и слободе! Сад или никад, поручују из „ЦПЦ“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

VukanS32968

14.12.2020. 16:31

A raspopa Miraša ne boli 100 km2 sto su poklonili i u bescjenje dali "STRANIM INVESTITORIMA" i na taj način devastirali crnogorsku obalu? Kad nebudemo mogli se okupat u našem moru pitacu ga kako mu je SPC devastirala CG