СЕДАМ САТИ ЧЕКАЛИ СПАС ИЗ АМБИСА: Како је текла акција извлачења двојице држављана Србије у месту Субадањ код Колашина

М. СЕКУЛОВИЋ

08. 12. 2020. у 19:06

ПРИПАДНИЦИ Службе заштите из Колашина успели су јутрос, после седам сати спасавања, да из провалије у месту Субадањ извуку двојицу повређених држављанина Србије, чији идентитет није саопштен, а којима је потом указана помоћ у Клиничком центру Црне Горе.

СЕДАМ САТИ ЧЕКАЛИ СПАС ИЗ АМБИСА: Како је текла акција извлачења двојице држављана Србије у месту Субадањ код Колашина

Фото: Служба заштите Колашин

Они су комбијем "спринтер" слетели у кањон Мораче, а иако су успели да упуте позив за помоћ, спасиоцима је требало неколико часова да их лоцирају, стигну до повређених и извуку их из кањона који је прогутао стотине живота. После потраге започете око поноћи између понедељка и уторка, акција је завршена око седам сати, а двојица повређених, како се незванично сазнаје, нису у животној опасности.

- Била је поноћ, када смо добили дојаву да је возило слетело у кањон. Речено нам је да су у њему биле две особе. Одмах смо похитали ка месту несреће, а осам спасилаца и полицајци Одељења безбедности Колашин започели су потрагу. Испоставило се да је првобитна информација, да је дошло до слетања са моста Криви вир на путу ка Ђуђевини, била нетачна - прича Жељко Дармановић, командир Службе заштите и спасавања Колашин.

Према његовим речима, у потрагу је укључен је и Оперативно-комуникациони центар Директората за ванредне ситуације МУП Црне Горе и тако је ступљено у контакт са људима који су се из непознатих разлога нашли у кањону.

- Покушавали су да дају оријентире, али, ноћу, на терену који не познају, у томе нису успевали. Одлучили смо да тражимо трагове слетања поред магистрале. Приметили смо их код места Субадањ, познатој кривини, где су многи возачи имали проблема... Брзо смо ступили у контакт са људима који су слетели, за чије извлачење нам је била потребна алпинистичка опрема - објаснио је Дармановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)