БЕЗ ИЗЛАСКА ДО ЈУТРА: Министарство здравља уводи нове епидемиолошке мере и проверава како је трошен новац

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

08. 12. 2020. у 18:04

БЕЗ ИЗЛАСКА ДО ЈУТРА: Министарство здравља уводи нове епидемиолошке мере и проверава како је трошен новац

Фото Д. Миловановић

У ЦИЉУ сузбијања вируса корона Министарство здравља у уторак је донело нови сет мера, које су на снази од поноћи.

Забрањен је излазак из станова од 22 до 5 наредног дана, угоститељски објекти радиће од 7 до 18, а супермаркети и тржни центри од 7 до 20. Међуградски саобраћај неће радити од петка у 22 до понедељка у 5 ујутро. Министрка здравља Јелена Боровинић Бојовић је првог радног дана на новој функцији затражила и да јој се достави сва финансијска документација која се односи на период од 30. августа до данас, али и информације које се односе на исплате по основу одлука Националног координационог тела, као и да ли су били плаћени за свој рад и колико.

Према наводима из тог ресора, Боровинић Бојовићева је тражила увид у документацију за наведени период, због чега је администрација била у Министарству и по истеку радног времена, а ти подаци требало би да пруже увид у то где су и на који начин усмеравана средства намењена за функционисање јавног система здравства, али и она која су уплаћивана на име донација за набавку опреме и других медицинских средстава током епидемије вируса корона.

Све донације су још почетком године усмераване на јединствени жиро-рачун НКТ-а, на чијем је челу прво био Милутин Симовић, а касније бивши министар Кенан Храповић, а то тело је усмеравало средства током епидемије. У међувремену, НКТ је расформиран, а министарка је најавила формирање новог тела које ће пратити епидемиолошку ситуацију у Црној Гори.

Бивши министар Кенан Храповић у понедељак је предао тај ресор новој министарки и представио јој финансијски извештај, а још пре неколико месеци је у парламенту казао да чланови НКТ-а не примају надокнаде за рад у том телу и да то није регулисано решењем о формирању.

Када је реч о донацијама које су уплаћиване на рачун НКТ-а, од марта, када је отворен, према званичним подацима, уплаћено је више од осам милиона евра и 75.971 амерички долар. У међувремену је од тог новца потрошено 3,06 милиона, те је се на рачуну тренутно налази нешто више од пет милиона евра и износ који је уплаћен у доларима.

Из Грађанског покрета УРА позвали су прошле седмице новодолазећу министарку здравља да одмах након ступања на ту функцију обезбеди новац са рачуна за донације НКТ-а за набавку неопходне медицинске заштитне опреме и набавку додатних доза вакцина против сезонског грипа. То захтевају, како су казали, јер техничка влада и ресорни министар, сада бивши, нису одговарили на захтев државне апотекарске установе "Монтефарм" за набавку ових медицинских средстава које недостају јавном здравству.

Како су оценили, на рачуну има више милиона, а за набавку поменуте опреме су неопходна 1,64 милиона, и то за период од четири месеца. То, како наводе у ГП УРА, "јасно указује на то да је Влада свесно нарушавала јавно здравље и показала немаран однос према грађанима".

ВЕРНИЦИ МОГУ НА ЛИТУРГИЈУ

НОВИМ мерама верницима је дозвољено да присуствују верским обредима, уз обавезно правилно ношење маске и држање дистанце. Забрањена су масовна окупљања, као и она по кућама, а на отвореном је дозвољено у групи до четири пунолетне особе. Нису дозвољене посете у здравственим и установама социјалне и дечје заштите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)