ДОБИЛИ САМО ЦРНУ КЕСУ БЕЗ ОБЈАШЊЕЊА: Након смрти Лазара Желалића у болници у Бару, породица тражи истину

В. ВУЈНОВИЋ

07. 12. 2020. у 06:47

ОД почетка епидемије вируса корона 18 пацијената из Херцег Новог изгубило је битку. Недавно и Лазар Желалић (61) који је лечен у Бару, у здравственој установи која је одређена за ковид-болницу на приморју Црне Горе.

ДОБИЛИ САМО ЦРНУ КЕСУ БЕЗ ОБЈАШЊЕЊА: Након смрти Лазара Желалића у болници у Бару, породица тражи истину

Желалићи без одговора / Фото В. Вујновић

Породица Желалић суочена са ненадокнадивим губитком али и бројним недоумицама кренула је у истраживање свега што је претходило смрти њиховог члана.

Након што је преминуо Лазар Желалић, у барској болници, све што је породици понуђено, била је, кажу црна кеса са исписаним именом и презименом и стварима преминулог. Према њиховим оценама проблема у приступу пацијентима са симптомима короне има на свим нивоима. Њима је прва препрека било тестирање и чекање резултата седам и више дана.

Бобана Желалић, снаха преминулог Лазара, каже да је он у барској болници био непуна три дана. Његово стање је у првом тренутку било побољшано, добијао је кисеоник, а онда је у току ноћи остао без кисеоника, дуже од сат. Сутрадан није могао да говори нити да пише. Прикључен је на апарате.

- Звали смо упорно болницу Бар, али на број који смо добили никада се нико није јавио - објашњава снаха. - У једном моменту чули смо се са др Светланом Вучетић која нам је рекла да је његово стање стабилно. У току ноћи, на недељу, са тог броја на који се нама нико није јављао скоро три дана, позвали су нас и рекли да је Лазар преминуо.

Сумње изазива и разговор са надлежном лекарком, каже Нада Ђуришић, Лазарова сестра.

- Ћерка је тражила да нам пошаљу све налазе које су радили, али смо добили само отпусну листу. Тврде да је Лазар био у лошем стању, а сестра му је донела асепсол да чисти собу и купатило. Да је био толико лоше, он не би могао то да ради - збуњена је сестра преминулог. - Наш Лазар је умро у недељу ујутру у 2.30, рекли су нам да га истог дана сахранимо. Зашто? Тражила сам да нам обуку заштитна одела да би га неко од породице видео, ни то нам није дозвољено. Све је било нехумано.

ИНФОРМИСАЊЕ

НА питање зашто породица два дана није имала информације о томе како је Лазар и да ли имају службу за информације, из барске здравствене установе су одговорили да је то од априла обавеза кол-центра, а број је 068 609 777. Информације се могу добити и код ординирајућих лекара.

ТЕШКА КЛИНИЧКА СЛИКА

У КОВИД-болници у Бару нису дали објашњење зашто је пацијент са тешком клиничком сликом остао без кисеоника. Рекли су да је покојни Лазар Желалић примљен са узнапредовалом упалом плућа. Да је претходно 15 дана имао повишену температуру и да је узимао антибиотску терапију. Потврђен је позитиван тест на САРС-КоВ-2, а и поред примењене терапије болест је напредовала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)