НА ВИРУС СТРУЧНИМ МЕРИЛИМА: Нова министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић најавила другачију стратегију против епидемије

И. Д. С.

07. 12. 2020. у 08:50

ПРЕМА подацима Института за јавно здравље, у Црној Гори је у новембру регистровано 16.648 случајева инфекције вирусом корона, док је на дневном нивоу тај број у просеку износио 555.

НА ВИРУС СТРУЧНИМ МЕРИЛИМА: Нова министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић најавила другачију стратегију против епидемије

Јелена Боровинић Бојовић / Фото МЦП

Од последица инфекције, истог месеца преминуло је 198 особа, што значи да је на дневном нивоу вирус корона у просеку узимао седам живота. У поређењу са месецом раније, забележено је повећање броја инфицираних за чак 130 одсто.

Новоизабрана министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић је у свом првом јавном наступу после избора на ту функцију, позвала грађане да поштују епидемиолошке мере и најавила да ће ускоро дефинисати стратегију борбе против епидемије вируса корона.

- Министарство здравља ће у најскорије време и формално дефинисати стратегију борбе против пандемије - најавила је нова министарка и поручила да ће бити "законски утемељена, заснована искључиво на стручним, а не политичким мерилима, уважавајући притом Уставом загарантована права грађана".

Према незваничним информацијама, нова влада ће већ почетком седмице донети нови сет мера против вируса корона. Према истим наводима, требало би да се формира комисија у Министарству здравља и Савет при Влади, који ће се убудуће бавити стратегијом борбе против вируса корона, на који је у октобру било позитивно 33 одсто тестова. Тада је инфекција, након обрађених 21.990 узорака, потврђена код 7.202 особе. Већ наредног месеца, регистровано је 9.446 више позитивних, што је повећање од 130 одсто.

Током новембра регистровано је 198 преминулих од короне, што је у просеку седам људи дневно. Број свих хоспитализованих по данима током новембра кретао се од 250 до 370, а број активно оболелих на 100.000 становника кретао се од 664, колико је износио 1. новембра до максималних 1.774, колико је износио 28. новембра.

ЗАБРАНЕ ТРАЈУ ДО СУТРА

НАЦИОНАЛНО координационо тело за заразне болести формирано од стране претходне Владе, у петак је одржало последњу седницу, а мере које је то тело увело - полицијски час од 19 до 5 сати, забрана међуградског саобраћаја викендом и забрану свих скупова, те и верских, трају до 8. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)