КУЧИ ПОРУЧИЛИ КРИВОКАПИЋУ: Здравко, нисмо се баш овако договорили! Можемо ми опет у Подгорицу, ако буде требало

Novosti online

04. 12. 2020. у 10:42

КУЧИ ПОРУЧИЛИ КРИВОКАПИЋУ: Здравко, нисмо се баш овако договорили! Можемо ми опет у Подгорицу, ако буде требало

Фото: Принтскрин

НИ сами више у Кучима не знају колико су пута у последњих годину дана пешице из свог јуначког гнезда ишли у Подгорицу да Мила Ђукановића и његове опомену да не може тако како су радили. Да не дају светиње. Најмање осам пута пешице и пет пута колима, рачунају у Кучима. У последња три месеца, од избора наовамо, само једном - на сахрану блаженопочившем митрополиту Амфилохију.

Три месеца после избора, јуче у месту Убли, у центру кучких брда, усред села тробојка и уз тробојку - три прста. Неки момци пошли на свадбу, весели, машу заставама кроз прозор кола, показују три прста кад су видели кола са таблицама из Србије...

- Кад ме питаш је ли се шта променило за последња три месеца, рећи ћу ти овако - овде је до 30. августа била катастрофа. Па, мени су неки претили да ћу се после 30. августа приколицом селити у Србију! Ако неке промене од тада до данас има, онда је - нема више таквих претњи. А то је велика промена - каже у кафани у центру села мештанин Раденко Мијовић.

Истина, у центру села и даље једни, који нагињу новим властима, дојучерашњој опозицији, седе у једној кафани, они оријентисани ка ДПС и Ђукановићу у другој, и ту се ништа није променило.

- Ми смо гласали за промене, не за експертску владу, али, ајде, да сачекамо да видимо шта ће ова влада урадити. Мора бити барем за зеру боље него што је било под ДПС. Ако ништа друго, надамо се да овде никад нико неће више ником претити да ће због тога што другачије мисли морати некуд да сели - каже Мијовић.

Свето М. Павићевић, чија је кућа нешто ниже од центра села, док чека да на телевизији почне пренос расправе у Скупштини Црне Горе о новој влади, сећа се како су пред изборе садашњег мандатара Здравка Кривокапића дочекали у селу - „као Његоша“.

- Јесте нешто боље него што је било, али да се много променило - није, а није имало ни кад. Најискреније говорим - ми тада нисмо мислили да ће бити овако. Гласали смо за људе од којих смо се надали да ће нешто променити, и даље се надамо. Ја да се питам, у владу бих ставио Кнежевића, Медојевића, Вучуровића, Андрију Мандића... Али народ ће сад да чека, да види шта ће урадити ова влада, ми смо научили да чекамо - каже Павићевић.

Он се у Кривокапића нада, ако ништа друго, да организује попис, да очисти бирачке спискове за нове изборе...

- Тринаест пута смо одавде ишли пешке и колима до Подгорице да опоменемо власти да не може тако као што раде. Нека само нове власти не помисле да ми нећемо поново у Подгорицу ако буде требало. Хоћемо и те како, само ако осетимо да треба - каже Павићевић.

Сад кад би, каже, срео Кривокапића, рекао би му отворено, у очи - „нисмо се баш уочи избора овако договорили“.

- Али у неку руку, разумем га. Разумем под којим је притисцима, да од много ствари зависи, можда изнад свега од притисака из страних амбасада - вели Павићевић.

На улазу у село јуче су били белом бојом префарбани зидови на којима су летос биле тробојке.

- Ми офарбамо зид у тробојку, они га префарбају, и све тако, по сто пута - каже он.

У кафани у центру села, у којој седе они који преферирају нову власт, на зидовима су редом слике - Слободана Милошевића, Младића, Караџића, Вучића и Путина, Гишке, патријарха Павла.

- Народ није гласао за ово што се сада дешава, али нека промена јесте се догодила. Међу нама у селу све је мање-више као што је и било. Овима из ДПС као да још нису јавили да су изгубили изборе. Надају се још да се нове власти неће сложити, веле, Мило је и даље председник. Ми на овој страни још нисмо свесни победе, 30 година смо уништавани, угњетавани, убијани у главу, треба се навићи на промену. Не може промена преко ноћи, пуцнеш прстима и буде промена, не може тако, још ми нисмо свесни шта нам се догодило - вели мештанин Борис Мијовић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Budjoni

04.12.2020. 18:57

Kuči su vazda kao čestiti Srbi, držali do riječi, čojstva i junaštva. U Kučima se ne zaboravljaju pogromi Danila i Nikole, koji su htijeli da ih pokore. Ka potomak, Novaka Miloševa Vujadinovića Vujoševića, pamtim reči djeda. Svijetao obraz je važniji od života. Nož, koji je Novak dobio od ruskog Cara, optočen sa 74 brilijanata, uze Nikola, da se reprezentuje u Europi. Kad nož vrati, povadi brilijante i metnu stakliće, tako da porodici osta samo slika noža, koji hvata paučinu u vitrinama Biljarde, na Cetinju. Krajnje je vrijeme da se uzmete u pamjet, da vam ne čitaju, večnaja pamjet.