ПОСЛЕДИЦЕ "ЦРНОГПЕТКА": У Црној Гори благи пад нових случајева ковида, али кршење мера може донети нови скок

И. Д. С.

04. 12. 2020. у 06:00

ПОСЛЕДИЦЕ ЦРНОГПЕТКА: У Црној Гори благи пад нових случајева ковида, али кршење мера може донети нови скок

Фото архива В. Н.

РАСТ броја заражених короном у Црној Гори последњих дана је благо успорен, међутим, здравствени органи упозоравају да би он поново могао да почне да расте наредних дана, јер се мере које су на снази не поштују довољно.

Званични подаци показују да је за само месец дана број оболелих увећан за чак 20 одсто.

Директор Дома здравља Подгорица, Небојша Каварић, који је и раније указивао на значајно непоштовања донетих мера, рекао је да ће тек стићи на наплату гужве из тржних центара због "Црног петка", те да би данас ситуација била повољнија да су пре 15 дана биле уведене строже мере у Подгорици, где је епидемиолошка ситуација најозбиљнија.

Фото: Depositphotos

 

- Видећемо за десет дана шта смо добили од "Црног петка", пре неки дан из тржних центара, да ли ћемо имати поново скок. Немам речи шта да кажем, макар да смо помислили на чланове наших породица или на здравствене раднике и њихове породице - рекао је Каварић.

Како је истакао, само на кућном лечењу у Подгорици је више од 600 пацијената, од којих већ 45 има потребу за болничким креветом.

Подсетио је и да је још пре две седмице предлагао опште закључавање, али да се са том мером сада закаснило.

ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ

У октобру је укупно пријављено 7.990 особа оболелих од неке од заразних болести које подлежу обавезном пријављивању. Највише оболелих је током октобра било од ковида 19, затим од варичеле 23, скабијеса 21, ентеробијазе и салмонелозе по 10. Ако се у обзир узму и акутне респираторне инфекције и диференцирани и недиференцирани облици грипа укупно је пријављена 24.651 оболела особа - каже се у извештају.

Месечни извештај о кретању заразних болести показује да је у октобру у Црној Гори регистровано 7.896 оболелих од вируса корона, што је за 20,56 одсто више него у септембру када је регистровано 6.548 ковид-позитивних.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)