ЦРКВА НИЈЕ ПОСЛОДАВАЦ: Поништено решење о пореском дугу Митрполије од два милииона евра

tanjug

01. 12. 2020. у 10:03

ЦРКВА НИЈЕ ПОСЛОДАВАЦ: Поништено решење о пореском дугу Митрполије од два милииона евра

Фото: З. Јовановић

Црногорско Министарство финансија поништило је решење Пореске управе којим се на терет Митрополији црногорско-приморској ставља порески дуг од преко два милиона евра, са обрачунатим каматама, на име пореза и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за око 60 свештених лица, пише подгорички Дан.

У одлуци о поништавању решења наводи се да је Митрополија у благовременој жалби навела да нема правног основа да буде странка у поступку за обрачун доприноса за ПИО за свештенике и верске службенике као осигуранике самосталне делатности.

Указали су да је Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање прописано да су обвезници доприноса за ПИО свештеници, верски службеници, монаси и монахиње, а не Митрополија.

На основу жалбе, Министарство је утврдило да побијено решење није правилно и на закону засновано.

Министарство констатује да се Пореска управа у образложењу решења није позвала на законску одредбу на основу које је Митрополији утврдила обавезу пореза, као и доприноса за здравствено осигурање за период од 2003. до 2010. године, односно након истека апсолутног рока застарелости прописаног одредбама Закона о пореској администрацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)