ПОДГОРИЦА НЕ МЕЊА ОДЛУКУ: Божовић мора да напусти Црну Гору

В. К.

30. 11. 2020. у 13:14

ПОДГОРИЦА НЕ МЕЊА ОДЛУКУ: Божовић мора да напусти Црну Гору

Фото: Владо Павићевић

Министарство вањских послова неће повући своју одлуку о проглашавању амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића пресоном нон грата!

Ово је саопштено у Подгорици, а црногорска дипломатска служба додаје да. као и европски комесар Оливер Вархељи, поздравља одлуку Владе Републике Србије да одустане од протеривања амбасадора Црне Горе у Србији, јер, како наводе, за то није ни било разлога.

- Амбасадор Милошевић представља своју земљу поштујући Републику Србију, не мешајући се у њена унутрашња питања, са уздржаношћу према земљи домаћину чак и онда када се Црна Гора грубо вређала и понижавала са различитих адреса у Србији, црногорски државни симболи скрнављени, а због тога реаговале и различите међународне адресе. За разлику од нашег, амбасадор Србије у Црној Гори у континуитету се мешао у унутрашња питања земље у којој службује, својим интерпретацијама историје доводећи у питање њену самосталност и независност, негирајући Резолуцију Скупштине Црне Горе о нелегитимној Подгоричкој скупштини, за коју се зна шта је представљала у нашој историји - истиче МВП.

Како се наводи у саопштењу, На ово му је из Министарства вањских послова више пута скренута пажња, уз упозорење да се ради о недозвољеном и недипломатском понашању према земљи домаћину. „Нажалост, узалуд и без разумевања. Због тога ова Влада и ово Министарство вањских послова неће повући своју одлуку“, закључује се у обраћању из Подгорице.

Из ресорног министарства наводе да је „несхватљива изјава премијерке Србије Ане Брнабић“ која у ствари говори да је амбасадор Божовић заправо преносио и званичне ставове српске Владе, што је, како оцењују, потврда и наставак грубог мешања у унутрашња питања Црне Горе.

- Нажалост, комесар Вархељи је овог пута пропустио да, пре изречене сугестије, са партнерима и пријатељима у Црној Гори, са којима је много пута разговарао о тежим и деликатнијим питањима региона, барем размени основне информације и мишљења о меритуму ствари. Верујемо да би и он, посебно као неко ко долази из Мађарске, земље која има појачан сензибилитет за питања оваквог карактера, као политичар и званичник боље разумео наш однос према амбасадору који се у континуитету меша у унутрашње ствари и повређује националне интересе земље пријема - каже се у саопштењу, додајући да је Црна Гора у потпуности и истински посвећена регионалној сарадњи и добросуседским односима, "што представља не само стуб европске интеграције, како је истакао комесар Вархељи, већ кључни елемент наше вањске политике коју годинама промовишемо у свим билатералним и мултилатералним оквирима, што је веома добро познато нашим европским партнерима".

- Стога, чврсто смо уверени у исправност своје одлуке, с обзиром да не можемо толерисати понижавање црногорског државног и националног достојанства од стране дипломатских представника у нашој земљи - поручили су из Министарства вањских послова Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)