АМБАСАДОР БОЖОВИЋ: Мојковачка битка била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину!

Novosti online

27. 11. 2020. у 16:02

АМБАСАДОР БОЖОВИЋ: Мојковачка битка била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину!

Приватна архива

АМБАСАДОР Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић присуствовао је данас, на позив Српског националног савета, изложби докумената под називом ‘’Парламентаризам у Црној Гори и дани уједињења’’.

Тим поводом амбасадор је истакао да све оно што се дешавало у историји треба да обележимо поштовањем релевантних чињеница и да свако може имати свој лични став и однос према истини, али да их не може мењати. Велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину- као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом.

Осврнуо се на то да историја, као учитељица живота, треба да нас учи да оно што је најбоље из историјског памћења једног народа, једне нације, једне епохе, извлачимо као најбоље искуство и то искористимо у овим садашњим изазовним временима, као и у оним која тек долазе.

Сматра да сада две независне државе и чланице Уједињених нација Србија и Црна Гора треба да граде односе на темељима ове славне историје и прошлости. Таква историјска подсећања треба да нам служе да будемо браћа, пријатељи, најближе комшије, да будемо заједно у љубави, да будемо окренути једни ка другима и да се међусобно поштујемо и помажемо. Да градимо братске и пријатељске односе, уважавајући јасне и непобитне чињенице, са правом да их можда и различито гледамо, поимамо и тумачимо.

Без обзира на неко ново њихово гледање, емоције и односе које може изазвати неки догађај из прошлости, морамо се са дужном пажњом и поштовањем сетити свих тих људи, њихових дела и то узети као историјско памћење које нам само може послужити за добро у садашњости и будућности.

(Борба.ме)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)