ДОГОВОР НАДЛЕЖНИХ: Депонија Тисове греде на „пробном" раду (ФОТО)

В. В.

25. 11. 2020. у 23:59

ДОГОВОР НАДЛЕЖНИХ: Депонија Тисове греде на „пробном раду (ФОТО)

Фото: В. В.

НАРЕДНИХ седам дана градски комунални отпад биће одлаган на део депоније Тисове греде за који је санитарна инспекција дала дозволу, договор је представника херцегновске Општине и Савета МЗ Убли.

Биће то пробни период да би утврдили да ли ће овакав начин депоновања и застирања депоније бити добар модел за превазилажење проблема због којег су мештани Убала претходних дана блокирали прилаз камионима „Чистоће" објаснио је Василије Сеферовић, вд дирекора херцегновског предузећа.

- Реч је о источном делу депоније који је тренутно „мртав". Камиони „Чистоће" ће депоновати отпад на платоу који ће се застирати. Уједно ћемо са извођачем који је добио посао на тендеру да застире депонију, покушати да санирамо постојећи проблем. Доста тога смо завршили, застирање је почело 26. октобра. Дима сада има само у јужном делу депоније који је неприступачан и не може квалитетно да се застире. Договорили смо се да би можда требало укључити Службу заштите и спасавања како би тај део, који је проблематичан, покушали да гасе водом и пеном.

У плану је такође да новац који сада издвајају за одвоз отпада за Бар, на депонију Можура усмере на санацију убаљске депоније, казао је Сеферовић.

- Видљиво је да радимо и да је почело решавање проблема. Трудићемо се да депонију доведемо у исправно стање. Од понедељка су одвезена три камиона отпада и одмах је све застрто - додаје Сеферовић.

Фото: В. В.

Начелница херцегновске Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић објаснила је да су на Тисове греде дошли како би са мештанима одредили који је то део депоније где ће наредних седам дана депоновати комунални отпад док се део на коме су још видљиви трагови дима сасвим не санира, а он се стално засипа. Уколико то не буде могуће биће ангажована додатна механизација.

- Могу одговорно да кажем да је стање на депонији задовољавајуће у односу на претходни период а да не говорим о периоду од пре седам година када сам почела да радим у Служби комуналне полиције - казала је Бошковић и оценила да је ово једна од најуређенијих депонија у Црној Гори.

Фото: В. В.

АТФ

Драган Вуковић из МЗ Убли није сагласан са договором који су постигли представници Општине са већином чланова Савета МЗ. Проблем постоји дуго а нико није реаговао, каже Вуковић и истиче да му смета што нико не сноси одговорност нит сагледава да на овој лоикацији нема простора за све што је планирано.Према његовом мишљењу до загушењаи новог запаљења отпада доћи ће чим се пређе на застирање другог дела депоније.

-Када ће се то десити нико не зна, али неко мора да сноси одговорност, првенствено Чистоћа и Општина а не мештани Убала - објаснио је Вуковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)