СЕЋАЊЕ НА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА Велимир Касалица: Његов пут литија је наш пут у будућност

В. КАДИЋ

23. 11. 2020. у 13:04

ПОМЕШАЛА су се осећања туге и радости код православних Црногораца.

СЕЋАЊЕ НА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА Велимир Касалица: Његов пут литија је наш пут у будућност

Фото: Архива

Место где тихује у вечности митрополит црногорско-приморски Амфилохије, крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у тишини обилазе верници са разних страна. Поклоне се и прекрсте над хумком блаженопочившег владике који је с народом вратио слободу вери и души. Који је „варницу топлине убацио у охладнеле груди Црне Горе“, препородио је и угрејао јој срце православно.


-Не могу да верујем да је заувек отпутовао. Али нас није напустио, као што ни ми њега нећемо напустити. Његов пут литија је наш пут у будућност наше деце, каже за „Новости“ Велимир Луле Касалица, председник друштва Црногорско-руског пријатељства Свети Георгије из Никшића.

И он, као и сваки члан и пријатељ друштва на чијем је челу, вест о упокојењу владике Амфилохија доживели су као губитак неког свог.

-То је један од ретких људи уз блаженопочишег патријарха Павла који је био општенародно прихваћен и вољен до те мере, да чак и његов надимак Ђедо није случајан. Јер, смо га заиста тако осећали, као наближег свог. Ми на земљи изгубили смо стожера српског народа у Црној Гори, а Господ свог јаког заступника. Ако је СПЦ, односно Митрополија црногорско-приморска била народу, сваком човеку узданица, владика био њен стожер, наш ослонац. Не само што је упалио свећу од које смо сви прогледали, него за 30 година обновио је Цркву, свештенство и монаштво, вратио људе вери. Ипсравити све оно што је комунизам урадио за пола века, требала је заиста огромна мука и труд и знање и вера и молитве пред Господом, и то је све било саздано у његовм бићу, његовој личности. Он је човек који је један од највећих духовника православља, био је наш хранитељ и бранител, што би народ рекао. Човек који је био молитвеник пред Господом, наш саветосавац, једном речју наш духовни родитељ, додаје Касалица.

Није у свакој ситуацији владика Амфилохије био миран. Знао је он да плане, проговори гласно, али увек одмерено. Из тих његових реакција рађала су се лепа дела.
-Сећам се прве Светосавске академије у Никшићу након Другог светског рата. После духовног сабрања уследила је опуштенија атмосфера за столом на чијем је челу седео Митрополит. У једном моменту затражио је да се чују гусле и наш епски  песник Драгутин Драга Перовић је узео гусле у руке и запевао. Међутим монах који је седео на крају сале тихо је нешто прошапутао човеку до себе и наставио неку своју тиху причу. Када је Митрополит то видео, прекинуо је гуслање, и оштро упозорио монаха који је критику прихватио онако када отац своје дете упозори. И након краће тишине, вече се наставило и завршило како доликује.
-Кад се гусле слушају никаквог разговора нема, упозорио је тада Митрополит.
Следећи мој сусрет са њим био је на освећењу Цркве Светг Јована Крститеља у селу Сељане у Пиви. Ту је био и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и огроман број верног народа. Митрополит је у једном тренутку затражио од мог кума Василија Блечића, домаћина сабора, и главног критира цркве, да доведе своју браћу од стричева како би их поздравио. Међутим, дошло је до комешања у једном делу сале. Када је митрополит питао шта се дешава уследио је одговор да један од браће неће да дође зато што је на једном митингу опозиције, када је владика подржао председника Мила Ђукановића, узвикивао: „Ристо Турчине!“ Митрополиту је то било духовито, насмејао се и рекао:
-Управо ми њега доведите.

Кад је овај приступио помало и збуњен владика му рече:
-Е, ти си ми посебно драг, дођи овамо да те пољубим. Седи овде поред мене.
И рођак је остатак сабора провео поред митрополита, водећи са њим дуге разговоре.
                                

ПОШТОВАЊЕ МИТРОПОЛИТА


Импресије о митрполиту осликавају се и кроз посете Касалице,  Светој земљи и Светој Гори. У Светој Гори сам био три пута.
-Познато је да је Есвигмен, манастир у коме обитавају Зилоти и најближи је Хиландару. Свратисмо до тог манастира где нас је сачекао монах Сава из Шумадије и питао одакле смо. Када је сазнао уследило је питање:
-Јесте ли од онога распопа или од митрололита Амфилохија? Ако сте од Амфилохија онда можете да уђете, рекао је Сава.
У манастиру Светог Стефана првомученика на Метеорима монахиње које у њему обитавају су нас примиле, и њихов однос према нама био је као свим другим посетиоцима, али кад је једна од њих чула наш говор, питала је одакле смо- рекли смо из Црне Горе, од митрополита Амфилохија. Тада нас је повела у посебну гостопримницу и целој групи се изузетно посветила, каже Касалица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)