ЈОАНИКИЈЕ СЕ УКЉУЧИО УЖИВО ИЗ ИЗОЛАЦИЈЕ: Владика се огласио први пут после борбе са вирусом корона (ВИДЕО)

Novosti online

21. 11. 2020. у 10:30

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије огласио се на ТВ Прва први пут после дужег времена, а после борбе коју је водио против вируса корона.

ЈОАНИКИЈЕ СЕ УКЉУЧИО УЖИВО ИЗ ИЗОЛАЦИЈЕ: Владика се огласио први пут после борбе са вирусом корона (ВИДЕО)

Фото: ТВ Прва принтскрин

- Хвала Богу, главни удар на моје здравље је прошао и сада се опорављам под контролом лекара. Морам да будем у самоизолацији. Вест о смрти патријарха Иринеја је велика жалост, жалост Великог петка, и цела црква жали, тугује и уноси своје молитве за својим патријархом, нашим оцем, наследником Светог Саве. Он нас је окупљао својом благошћу и трпљењем. Ми се сада у жалости обједињујемо крај одра његовог и гроба, око његове личности која је завршила свој посао на земљи и сада одлучује да се одмори и буде награђен за своја добра дела. Где је распеће, ту је и осећај васкрсења Христовог и новог живота. Иринеј је испунио послање које му је Бог назначио на земљи - рекао је владика Јоаникије.

Фото: ТВ Прва принтскрин

Он је рекао да је ово велики испит за наш народ и цркву.

- Тугујемо за Амфилохијем и Иринејем и уједињујемо се са својом браћом. Ово је један велики испит и за наш народ и цркву, и надам се, као што смо много пута у историји, када смо доживљавају кризе, били на висини достојанства као народ, и ово ћемо достојанствено изџати и хришћански поднети, и после свега у једном виђеном току ово пребродити. Тим стазама нас је премудро водио патријарх Иринеј - рекао је Јоаникије.

Он је закључио да су митрополит Амфилохије и патриајрх Иринеј оставили велики траг у историји српског народа.

- СПЦ ће Иринеја памтити, јер Господ показује врлине патријарха и митрополита након њиховог одласка.. Оставили су велики траг у историји српскога народа. Патријарх је имао пријемчивост од сиромаха за све остале. Био је непосредан и свако од нас архијереја може да посведочи да је увек могао да дође до патријарха, да се утеши његовом пажњом и разумевањем. Био је по томе по духу сличан патријарху Павлу. Свако је имао своје дарове и оставио свој траг. Посебно ће се помињати да је Иринеј завршио велико саборно дело српског народа, Храм Светога Саве, и то је његова велика улога. Жао нам је што није дочекао да прослави тај дан и освета Храм, али га он већ освештава својом молитвом и својим гробом, јер је први патријарх који ће тамо бити сахрањен где му је и место - рекао је владика Јоаникије.

Порука верницима

- Господ је глава Цркве и то је наша снага, Он је онај на кога се ослањамо. У Црној Гори имамо обновљено свештенсyво, обновљен народ, светиње, веру. Тугујући и и болујући због Амфилохија, ми не губимо наду. Црква се повукла у своју тишину, у срца верујући људи, и то је оно што увек роди неки нови оптимизам. Надамо се да ће нас Господ Благословити и у овим грозним временима. Брод цркве плови сигурним путем, ми само треба да верујемо у онога око кога се обједињујемо и ко нас оснажује, а то је наш Господ. Нека Господ да покој души нашем Патријарху, нека га награди за сва његова дела и доброту, и нека свима дарује снаге да пребродимо ове дане жалости. - поручио је владика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)