ПОГРЕШНЕ МЕРЕ ПУНЕ КРЕВЕТЕ: Упркос буктању епидемије ковида 19 још се неће отварати привремене болнице

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

19. 11. 2020. у 06:20

ПОГРЕШНЕ МЕРЕ ПУНЕ КРЕВЕТЕ: Упркос буктању епидемије ковида 19 још се неће отварати привремене болнице

Фото Јутјуб

ШЕФ Кризног медицинског штаба Нермин Абдић казао је да кревети намењени ковид пацијентима у Клиничком центру Црне Горе нису попуњени, јер имају могућности проширења капацитета на одељењима.

Додао је и да се попуњавају капацитети которске Опште болнице и то како би се растеретила болница у Бару. Са друге стране, директор Дома здравља Подгорица, Небојша Каварић сматра да је до попуњавања капацитета здравствних установа дошло због неадекватних мера Националног координационог тела, те да се са правим мерама касни већ две седмице.

- Наредне кораке ћемо разматрати на седници кризног тима. Толико колико могу да пруже капацитети болнице, за средње тешке пацијенте можемо поднети у садашњим капацитетима здравствених установа. Свакако ћемо по потреби ширити капацитете КЦЦГ, уколико буде потребно. За сада, у односу на број хоспитализиваних, није неки велики број пацијената на респираторима - казао је Абдић и прецизирао да је на механичкој вентилацији 36 пацијената и да су сви животно угрожени са тешком клиничком сликом. - Све више нам долазе пацијенти са тешком клиничком сликом. У овом тренутку се више од 450 пацијената у Подгорици лечи путем патронажне службе.

ПОДГОРИЦA  ПРЕДЊАЧИ

НАЈВЕЋИ број заражених короном регистрован је у Подгорици, где је, према подацима ИЈЗ забележено 4.915 случајева инфекције. У главном граду се свакодневно региструје око 300 новозаражених, а од почетка јуна у том граду, од последица ковида преминуле су чак 72 особе. У Црној Гори тренутно је активно готово 10.000 заражених, а број преминулих од почетка јуна достигао је цифру 396.

Директор ДЗ Подгорица, Небојша Каварић рекао је да се капацитети здравственог система попуњавају због неадекватних мера које је увело НКТ, посебно у Подгорици где патронажне службе и лекари лече 4.500 грађана. Томе у прилог, навео је, иде чињеница да је становницима Подгорице, која тренутно има готово 5.000 заражених, дозвољено да се несметано крећу и одлазе у друге градове, чиме се инфекција шири, те да су у уторак имали нови рекорд по броју прегледаних грађана у ковид амбулантама - 1.480.

- Каснимо с правим мерама већ 14 дана, посебно у Подгорици. Кафићи су пуни, као да се ништа не догађа. Важно је да се прво Подгорица изолује и спречи ширење вируса. Надлежни су мерама ублажили досадашње наредбе и потребно је да што пре реагујемо, јер је сваки дан важан - упозорио је Каварић.

Он је у име Дома здравља затражио да се затворе градови и активирају мере из марта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)