ЈОШ ДВЕ БОЛНИЦЕ САМО ЗА КОРОНУ: Број оболелих од ковида 19 поново увећан за више стотина

И. Д. С.

14. 11. 2020. у 06:34

ПОСЛЕДЊОМ анализом црногорских лабораторија, у којима је обрађено 1.758 узорака, регострована су још 643 нова случаја инфекција вируса корона, од чега је више од половине из Подгорице - 367.

ЈОШ ДВЕ БОЛНИЦЕ САМО ЗА КОРОНУ: Број оболелих од ковида 19 поново увећан за више стотина

Болница Данило Први на Цетињу

Пријављено је још осам смртних исхода повезаних са новим вирусом, па је црни биланс од почетка јуна 355 преминулих. Без обзира на алармантну ситуацију, привремене болнице се неће отварати, али су још две здравствене установе оспособљене искључиво за ковид пацијенте.

У Црној Гори од четвртка су у функцији ковид-болнице још две здравствене установе - Општа болница у Котору и Болница "Данило I" на Цетињу, саопштено је из кризног медицинског штаба НКТ-а. Тим болницама наложено је да се организује и обезбеди лечење пацијената који су позитивни на вирус корона.

- То смо урадили како би Општа болница у Котору олакшала посао лекарима у барској болници, а Општа болница на Цетињу олакшала онима у Подгорици, ако за то буде било потребе - појаснио је шеф Кризног штаба Нермин Абдић.

Он је истакао да засада неће бити потребно да се формирају привремене болнице, али да се ситуација прати.

- Ако дође до сцена које не желимо да имамо, онда ћемо отворити привремене болнице, али засада нема потребе за тим - рекао је он.

Абдић је објаснио да би се формирањем привремених болница капацитети проширили за додатних 300 кревета, а та места, према њиховој процени, већ постоје. Како још наводи, ковид-болнице би морале додатно да се опреме и да се у њих преусмери кадар, а за тим још нема потребе. Осим Клиничког центра Црне Горе, ковид болнице су и опште болнице у Бијелом Пољу, Беранама, Бару и Никшићу.

Тренутно је у Црној Гори активно више од 8.000 случајева вируса корона, а на болничком лечењу налази се 300 пацијената. Од почетка године регистровано је укупно 25.509 случајева инфекције, опоравило се 16.788 пацијената, а преминуло 365.

У циљу сузбијања ширења заразе, Национално координационо тело доносило је рестриктивне мере, а тренутно су у више општина на снази забране рада угоститељских објеката, кућних посета, а велики број ученика наставу прати од куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)