ОТВАРАЈУ КАФИЋЕ УПРКОС ЗАБРАНИ: Угоститељи поручили да од четвртка неће марити за мере Националног координационог тела

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

11. 11. 2020. у 07:39

Црногорски угоститељи огорчени су на Национално координационо тело и престаће да маре за њихове одлуке и мере, па су најавили да ће у четвртак отворити локале. Како кажу, то је једини начин да сачувају егзистенцију својих породица.

ОТВАРАЈУ КАФИЋЕ УПРКОС ЗАБРАНИ: Угоститељи поручили да од четвртка неће марити за мере Националног координационог тела

Са протеста недавно одржаног у Будви / Фото РТВ Будва

- Иако смо се као угоститељи доследно трудили да поштујемо све предложене мере, ми као удружење не постојимо за НКТ и од данас за нас њихове одлуке не важе, а у четвртак ћемо отворити локале, саопштено је из Удружења угоститеља Црне Горе, наводећи да надлежни државни органи и институције игноришу или не санкционишу оне који у угрожавају здравље грађана.

Они су истакли да су донели одлуку да од четвртка почињу нормално да раде у складу са ранијим препорукама, за које мисле да су логичне.

- То значи да ћемо радити до 22 часа, да ће за столом моћи да буду максимално четри особе и у башти и унутра са размаком између столова од два метра. С обзиром на то да се ради о озбиљној пословној заједници која запошљава око 20.000 људи, сматрамо да је ово једини начин да сачувамо како нашу привреду, тако и егзистенцију наших породица, поштујући принципе солидарнисти и одговорности. Спремни смо да сносимо све последице - навели су у саопштењу. Свој потпис на овакву одлуку ставила су удружења из Тивта, Улциња, Будве, Херцег Новог, Котора, Берана, Подгорице, Плава, Пљеваља, Никшића и Цетиња.

Са комплексном ситуацијом у којој се налезе због последица пандемије, угоститељи су, кажу, упознали и председника Скупштине Алексу Бечића.

- Сагласили смо се да надлежни државни органи приликом доношења мера за сузбијање ширења вируса корона треба да имају у виду и потребу очувања привреде, а посебно сектора који су највише погођени попут угоститељства - казали су из Удружења угоститеља.

Због мера НКТ, које су подразумевеле забрану рада ресторана и кафића, угоститељи су претходних месец дана протестовали широм Црне Горе.

Мере за спречавање ширења заразе доносе се на основу броја оболелих на 100.000 становника, а када број оболелих достигне 800 на 100.000 у некој општини, ступа на снагу забрана рада угоститељских објеката, затварају се школе, забрањују се кућне посете и напуштање објекта становања од 22 часа до пет часова ујутру. У тој рестриктивној групи до сада су били Никшић, Беране, Андријевица и Пљевља, а тренутно су исте мере на снази у Подгорици, Улцињу, Цетињу, Будви, Мојковцу и Жабљаку.

НКТ није се није се оглашавало поводом претходних протеста, али су препоручили Влади и локалним самоуправама да размотре могућност повећања субвенција за запослене и додатним олакшицама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)