УЧИОНИЦА САМО ЗА ИСПИТИВАЊЕ: Нове епидемиолошке мере од данас затвориле школе у још пет црногорских општина

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

09. 11. 2020. у 07:34

ЗБОГ великог броја заражених вирусом корона, на препоруку Института за јавно здравље у више црногорских општина примењују се оштрије мере за спречавање ширења заразе.

УЧИОНИЦА САМО ЗА ИСПИТИВАЊЕ: Нове епидемиолошке мере од данас затвориле школе у још пет црногорских општина

Фото М. Анђела

Међу њима је и затварање школа, па ће ђаци у Подгорици, Цетињу, Будви, Улцињу и Мојковцу од данас наставу пратити од куће. Ипак, како је саопштено из Министарства просвете, провера знања обављаће се у образовним установама.

Према подацима ИЈЗ, број инфицираних ковидом 19 достигао је чак 6.502, од чега је готово половина регистрована у Подгорици. Пораст броја заражених донео је и нове рестриктивне мере за више општина, у којима је забрањен рад угоститељским објектима, кућне посете, а затворене су и школе.

Сходно новим одлукама, ђаци из Подгорице, Цетиња, Будве, Улциња и Мојковца најмање наредне две недеље неће ући у учионице, осим када буде организована провера знања. Исти режим рада поштоваће и школе на Жабљаку, које већ неко време раде "на даљину".

Оваква одлука донета је јер је кумулативна инциденција у тим општинама прешла 800 оболелих на 100.000 становника. Према тзв. систему семафора, који је израдио ИЈЗ за просвету, школе прелазе на систем учења на даљину на најкраће две седмице када "уђу у црвено".

Из Министарства просвете поручују да засада постоје услови да се испитивања организују у школама, али да ће пратити ситуацију и на време реаговати.

- Наравно да је функционисање образовања у "црвеним" општинама испланирано заједно са ИЈЗ. Суштина је да је планирана, како смо и најавили на почетку године, провера знања у школи, али само уз поштовање мера ИЈЗ. Да се не могу испоштовати, испитивања се ни не би организовала на тај начин. Ово зато што је изузетно важно да се стекне што је могуће објективнији увид у рад у првом тромесечју. Дакле, у делу испитивања нема никаквих промена нити изненађења у односу на оно што смо од почетка саопштавали јавности, али наравно, све наведено ће се пратити, и ако буде било потребе за изменама, оне ће се увести - казали су у ресору просвете.

Кад је реч о консултацијaма, намењене ђацима који наставу похађају онлајн, оне ће, кажу у Министарству, у "црвеним" општинама бити организоване само по потреби.

- Биће организоване флексибилније, у складу са ситуацијом и препорукама ИЈЗ, а самим тим без бојазни да могу представљати проблем - казали су у Министарству.

Додали су и да установе образовања одраслих и ауто-школе настављају са радом, уз строго поштовање епидемиолошких мера.

Према ранијем упутству ИЈЗ, ђаци до шестог разреда основне школе и првог средње наставу су похађали у установама, а остали преко интернета. Министарство је у сарадњи са ИЈЗ, за почетак школске године, који је каснио месец дана, направио модел по коме се школе и вртићи, затварају и отварају, по "систему семафора", у зависности од епидемиолошке ситуације.

ЗАТВОРЕНЕ И ТЕРЕТАНЕ И ИГРАОНИЦЕ

У ОПШТИНАМА из треће групе, где су затворене школе, одлуком Националног координационог тела за заразне болести, забрањен је рад и теретанама, фитнес центрима, спортскиим салама за рекреацију и дечјим играоницама. Реч је о општинама у којима је број новозаражених током претходних 14 дана 800 и више на 100.000 становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)