УХАПШЕНИ СВЕШТЕНИК ПЛАМЕНАЦ И ЊЕГОВ СИН : Осумњичени да су извршили кривично дело повреда гроба (ФОТО)

Б.Д.

08. 11. 2020. у 18:56

НАКОН што је уништен надгробни споменик у кругу манастира Горњи Брчели („Манастир Петровића“) полиција је данас ухапсила свештеника Јована Пламенца (65) и његовог сина Крста (34) због сумње да су извршили кривично дело повреда гроба.

УХАПШЕНИ СВЕШТЕНИК ПЛАМЕНАЦ И ЊЕГОВ СИН : Осумњичени да су извршили кривично дело повреда гроба (ФОТО)

Фото: Светигора/Фејсбук

 Сумња се да је свештеник уз помоћ сина извршио оштећење надгробног споменика и гробнице митрополита  Арсенија Пламенца који је ту сахрањен пре 300 година. Уз  кривичну пријаву свештеник Пламенац и његов син сутра ће бити приведени надлежном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Бару.

Свештеник Пламенац  је претходно данас саслушан у полицији у својству грађанина  поводом инцидента који се догодио јуче у манастиру Горњи Брчели. Након саслушања Пламенац није одговарао на позиве новинара. 

У црмничком селу Брчели догодио се несвакидашњи инцидент у суботу када  су мештани открили да је раскопана гробница митроплита Арсенија Пламенца  који је сахрањен у порти  манастира у Горњим Брчелима. За сада нема потвде да ли је неко имао дозволу за ексхумацију.

Фото: Светигора/Фејсбук

Свештеник Пламенац  је  дан раније мештанима Брчела  рекао: „То су кости мог претка и могу да радим с њима шта хоћу“, а снимак се појавио и на друштвеним мрежама. Мештани тврде да је  покојни  митрополит Амфилохије недавно рекао Пламенцу да крстом обележи гроб Арсенија Пламенца, али  додају “ није му одобрио да раскопава гробницу”.

Манастир у Горњим Брчелима познат као „Манастир Петровића“ је заштићени споменик културе.

Мештани су у суботу приметили да је оскрнављен гроб митрополита Арсенија Пламенца. То је био повод данашњег протеста мештана у Брчелима.

 Учесници протеста оптужују Српску православну цркву “да је преко попа Јована Пламенца, неовлаштено и противзаконито, чинећи кривично дело, прекопала гроб митрополита Црногорске православне цркве”.

Учесници протеста истичу да очекују од надлежних институција “да открију кривца за ово недело”.

УНИШТЕЊЕ И ОШТЕЋЕЊЕ КУЛТУРНОГ ДОБРА?

Из Управе полиције вечерас су потврдили да су ухапшени свештеник  и његов син и да ће о томе бити обавештен надлежни државни тужилац који ће се изјаснити о евентуалном постојању још једног кривичног дела у односу на осумњичене - кривично дело уништење и оштећење културног добра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)