КРИВОКАПИЋ ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ ОСПОРИО СВОЈ КРЕДИБИЛИТЕТ: Политички аналитичар Игор Дамјановић о најспорнијим одлукама о новој влади

В. КАДИЋ

07. 11. 2020. у 14:55

ПОЛИТИЧКИ аналитичар Игор Дамјановић сматра да предлог мандатара Здравка Кривокапића за састав нове владе садржи неколико прилично спорних момената.

КРИВОКАПИЋ ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ ОСПОРИО СВОЈ КРЕДИБИЛИТЕТ: Политички аналитичар Игор Дамјановић о најспорнијим одлукама о новој влади

Фото: Архива Новости

- Највише споран предлог је да потпредседник владе и министар одбране буде Дритан Абазовић. Тиме је мандатар Кривокапић девалвирао свој кредибилитет пошто је само неколико сати раније изјавио да међу кандидатима за будуће министре неће бити "никога са посланичких мјеста". Овај предлог је супротан и суботњем договору да се влада формира без политичара. Уколико се на њему буде истрајало може се угрозити чак и избор саме владе, јер остали актери суботњег договора сада имају легитимно право да у парламенту гласају против - оцењује за „Новости“ Дамјановић.

Оно по чему је предлог мандатара Кривокапића споран наводи да је то "што не представља плод неопходног компромиса политичких странака којима је народ дао поверење, али и обавезу да ослободе државу и институције система од ДПС-а."

- Црној Гори, више од две деценије заробљеној од стране мафијашког режима Мила Ђукановића, у моменту највеће глобалне кризе од Другог светског рата, неопходнија би била влада пуног легитимитета са мандатом од најмање две  године, од ове предложене ескпертске орочене на двеста дана. Поред стручности и способности влади у овом моменту једнако треба и пун легитимитет. Чини се нажалост да ни мандатар, ни политичке партије нису учиниле довољно да то тог преко потребног комрпомиса дође. Један од главних задатака који је кандидовао мандатар Кривокапић је увођење реда у бирачке спискове и брисање више десетина хиљада фантома и противзаконито уписаних, који су представљали наважнији ресурс на коме је почивала власт пораженог Ђукановићевог режима. Да ли ће то за само двеста дана успети да уради широј јавности потпуно анонимни кандидат за министра унутрашњих послова, адвокат Никола Терзић, за кога сам да будем до краја јуче чуо први пут, незахвално је у овом моменту прогнозирати, каже Дамјановић.

ИМЕ

Недопустиво би такође било да се у новој влади како је најављено задржи назив Министарство вањских послова - реликт  насилног прекрајања идентитета и наметања кроатизације од стране пораженог режима Мила Ђукановића. У својој историји Књажевина и Краљевина Црна Гора имале су Министарство иностраних послова и принципијелно је веома важно да исти назив ресор дипломатије добије у влади без ДПС-а, подсећа аналитичар Дамјановић.

Што се тиче Ђорђа Радуловића, кандидата за шефа дипломатије, плус у његовој биографији никако не може бити висока позиција у кабинету одлазећег министра Срђе Дармановића, оцењује наш саговорник.

- Међутим, са друге стране реч је о човеку за чије се име упркос високим позицијама у пораженом режиму не везују афере и скандали, а да ли је солидан избор показаће у којој мери ће бити у стању да поправи односе са Србијом и Русијом, братским државама које је његов бивши шеф Срђа Дармановић бестидно клеветао, дипломате протеривао, у међународним организацијама редовно гласао против њихових интереса, па чак знао да Београду и Москви запрети НАТО пактом - подсећа Игор Дамјановић.

- Коначно намера да рационализује будућу владу, по моделу Холандије и Финске је генерално добра идеја, али погрешно би било прекопирати њихов модел, јер су те земље у многим сегментима економије и технолошког развоја неупоредиве са Црном Гором. Стога, заиста делује чудно да нова влада неће имати не само посебан ресор туризма, већ се ова привредна грана не наводи чак ни у једном портфељу обједињених министарстава. Заиста је чудно да имамо раздвојене ресоре финансија, економског развоја и капиталних инвестицја, придружени портфељ за дигитално друштво и негде поменут туризам. Подсетићу да је туризам главна привредна грана у Црној Гори, да смо европски рекордер по учешћу туризма у БДП-у са 25 одсто, те да у овој области има још много невалоризованих потенцијала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)