РАДАН НИКОЛИЋ УПУТИО ПИСМО КРИВОКАПИЋУ: Коме од најављених министарстава припада борачко-инвалидска заштита?

В.К.

06. 11. 2020. у 10:49

ПРЕДСЕДНИК Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе, Радан Николић, упутио је писмо мандатару за састав нове Владе, Здравку Кривокапићу, у коме тражи одговор на питање–коме од најављених министарстава припада борачко-инвалидска заштита?

РАДАН НИКОЛИЋ УПУТИО ПИСМО КРИВОКАПИЋУ: Коме од најављених министарстава припада борачко-инвалидска заштита?

Фото: Архива Новости

-Подсећамо да Република Хрватска (чланица ЕУ и НАТО) има  Министарство хрватских бранитеља, Федерација БиХ Министарство за питања бораца и инвалида одбрамбено - ослободилачког рата, Република Српска – Министарство рада и  борачко-инвалидске заштите; Република Србија – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Република Словенија (чланица ЕУ и НАТО) – Министарство за рад, породицу, социјална питања и једнаке могућности, у оквиру кога постоји Управа за инвалиде, ратне ветеране и жртве ратног насиља.  Као што се из наведеног види, мада је борачко-инвалидска заштита у надлежности Министарства рада и социјалног старања, једино Црна Гора нема министарство које у наслову садржи борачко-инвалидску заштиту нити посебну управу (директорат) за област борачко – инвалидске заштите.


Уз то, Закон о невладиним организацијама, за разлику од таквих закона у наведеним државама у окружењу, не препознаје борачко-инвалидску заштиту као делатност од јавног интереса што искључује могућност Удружења бораца и других НВО које се баве правима бораца да својим пројектима аплицирају на конкурсе које расписују и реализују поједина министарства. Подсећам вас да Црна Гора има око 50 000 ветерана ратова 1991/1999. године у којима је погинуло преко 300 бораца, те да је та популација, од радикалног заокрета политике званичне Црне Горе средином деведесетих, била предмет понижавања, насиља, игнорисања и дискриминације Удружења бораца што је (2006. године) и званично утврдио Заштитник људских права и слобода Црне Горе и препоручио Министарству финансија да направи јединствен модел финансирања борачких удружења.

Упркос наведеној препоруци и чињеници да су у погледу права законом изједначене све категорије бораца, а борачке организације имају исти статус невладиних удружења, препорука није испоштована па од новог министра финансија очекујемо да испоштује препоруку Заштитника и, у вези са тим, спречи у следећој години наставак незаконитог буџетског финансирања повлашћеног невладиног удружења  Савез удружења бораца НОРА и антифашиста Црне Горе. На основу наведеног, предлажемо да у називу Министарства финансија и социјалне заштите уградите и борачко-инвалидску заштиту, а уколико то изостане, да се унутар тог министарства организује посебна управа за борачко-инвалидску заштиту и нестала лица која ће покушати да макар ублажи штету која се већ деценијама наноси популацији коју Удружење окупља и заступа- закључује се у писму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)