"ЕКСПЕРТИМА" ПОТИСКУЈУ СРБЕ ИЗ НОВЕ ВЛАДЕ: Милан Кнежевић, Демократски фронт, за "Новости", о расподели министарстава Црне Горе

В. КАДИЋ

04. 11. 2020. у 07:20

ПРЕГОВОРИ које је са представницима три победничке коалиције водио мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, вођени су у циљу да у влади не буду аутентични политички представници српског народа у Црној Гори.

ЕКСПЕРТИМА ПОТИСКУЈУ СРБЕ  ИЗ НОВЕ ВЛАДЕ: Милан Кнежевић,  Демократски фронт, за Новости, о расподели министарстава Црне Горе

Фото архива В. Н.

Намера је да се кроз форму наводног "експертизма" уведе стандард да избори немају никакву важност, што доводи до тога да владу састављају неформални центри моћи, ратни профитери, шверцери и медијски рекеташи.

Поводом последњих корака ка коначном формирању нове Владе Црне Горе ово, неувијено и жестоко, поручује Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта. Иако је ДФ као део коалиције "За будућност Црне Горе" најавио подршку Кривокапићевом кабинету, из ове коалиције не крију незадовољство концептом по ком се влада саставља. Коначну реч о будућој влади, према договору, даће партије појединачно, када мандатар саопшти свој предлог састава експертског кабинета.

- За ову ситуацију вероватно има и моје кривице. Могао сам и сам, као неки други, отићи у неку од амбасада и саопштити да после 30. августа више нисам Србин и тако се квалификовати да будем господин министар. Али, пошто нисам као други, остаћу доследан свему што сам заступао и бранио као интерес српског народа, што је много важније од пролазног министровања - каже Кнежевић.

Наш саговорних упозорава да је више него јасно да ће исти, како каже, неформални центри моћи, урадити све да одложе попис у 2021. години како би спречили да се грађани без икаквог притиска и уцена слободно изјасне о свом националном идентитету, језику којим говоре и цркви којој припадају.

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ, ЛИДЕР "ПОКРЕТА ЗА ПРОМЈЕНЕ"

УПРАВЉАЋЕ ЧЕТИРИ ЈАХАЧА АПОКАЛИПСЕ

ЛИДЕР "Покрета за промјене" Небојша Медојевић сматра да ће влада Здравка Кривокапића бити влада без политичких лидера, недемократска и влада континуитета. Она ће бити и аутократска, јер је, како каже, јасно да ће министри за свој рад одговарати само мандатару.

- Али не и бирачима, јер за њих нико није гласао. Они свој политички "легитимитет" црпе из личне воље једног човека. Министри неће морати да воде рачуна о изборним обећањима, страначким програмима и идеологији, због чега су грађани учествовали на изборима и бирали између више понуђених опција - саопштио је Медојевић.

Он је обавестио јавност о мандатаровом услову да партије неће имати могућност неслагања са његовим кадровским предлозима.

Фото ДФ

- Биће по принципу "узми или остави". Уместо владе снажног изворног политичког легитимитета и одлучне политичке воље за демонтажу Ђукановићевог режима, добићемо аутократску приватну владу. Можда Кривокапић себе доживљава као Исуса Христа, а своју владу као 12 апостола. Постоји само један проблем. Њоме ће управљати четири јахача апокалипсе Гојко, Владо, Мишко и Жељко, а не грађани - поручује Медојевић.

- Изгледа да одређени делови будуће власти никако не могу поднети чињеницу да ће број Срба на попису бити значајно већи, да ће проценат оних који говоре српским језиком прећи 60 одсто, а да ће број православних верника СПЦ бити преко 95 одсто. Зато ми нисмо пожељни у влади. Нека нико не сумња, ни за педаљ нећемо одустати од своје идеологије, нити ћемо дозволити још једну превару и покушај асимилације српског народа у Црној Гори - категоричан је Кнежевић.

О томе што су захтеви ДФ о промени Устава - враћање српског језика као службеног, повлачења признавања лажне државе Косово, тробојке из времена Краљевине Црне Горе као народне заставе, укидање спорних стихова Секуле Дрљевића, глатко одбијени, Кнежевић поручује:

Нисам пожељан због Косова

- ШТО се мене лично тиче, Косово је било и остаће саставни део Србије док год се буду чула звона у Дечанима и Пећкој патријаршији. А сигурно је и то један од разлога што нисам пожељан у влади, јер бих сигурно иницирао повлачење одлуке о признању тзв. Косова, а то свакако није "фино", јер експерти имају други план - наглашава Кнежевић.

Милан Кнежевић, Фото ДФ

- Пошто су нам уста пуна Косова и Метохије, иако неки никад нису ни били на њему, подсећам да је Црна Гора једина држава на свету која је два пута признала Косово. Први пут је то урадио Ђукановић у октобру 2008, а други пут је тзв. Косово признато у споразуму лидера три коалиције од 9. септембра 2020. године. Зато кад будемо прозивали да ће неки други издати Косово, не треба сметнути с ума да га је стара и нова црногорска власт признала и издала већ два пута. А ево прилике да помогну Србији и повуку признавање ако хоће. Знамо да неће, иако се праве као да хоће, посебно кад на свадбама дижу три прста и певају: "Ој божуре..." 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)