МАЛОБРОЈНИ ОДЛАЖУ РАТЕ: Банке се припремају за примену одлуке Централне банке о помоћи најугроженијима

З. З.

02. 11. 2020. у 07:40

МАЛОБРОЈНИ ОДЛАЖУ РАТЕ: Банке се припремају за примену одлуке Централне банке о помоћи најугроженијима

Фото архива

БАНКЕ имају још седам дана да се припреме и примене најновију одлуку Централне банке да се помогне оним грађанима које је директно погодила криза услед епидемије.

Прва мера монетарне власти односи се на оне који су остали без посла од 31. марта па надаље. Услов за одлагање отплате је да до 31. децембра 2019. нису каснили у плаћању рата дуже од 90 дана. Та одлука односи се не само на банке, већ и микрофинансијске институције и лизинг друштва.

- Клијент има право да тражи мораторијум на кредит, али и сва плаћања по основу обавеза које имају у банци. Банке су обавезне да им одобре одлагање од шест месеци - навео је Дејан Вујачић, директор сектора за контролу банка у Централној банци.

ПРОЦЕНА

ПРЕЛИМИНАРНЕ пројекције Централне банке показују да би пети сет мера за помоћ грађанима за превазилажење последица корона кризе могао обухватити мање од хиљаду клијената, а у мораторијуму и реструктурирању могло би бити десет и по милиона евра.

Клијенти којима је смањена зарада 10 или више процената имају могућност да од банке траже продужење рока отплате.

Фото Илустрација архива

- Ако је плата пре смањења била већа од 550 евра, а смањењем након одбијања рате за кредит остаје на располагању мање од 220 евра, клијент има могућност да од банке тражи рок за продужење отплате кредита. Друга група грађана су они чија је плата била мања од 550 евра - појаснио је Вујачић.

Званично, одлука монетарне власти је на снази од 16. октобра. Банке имају рок од 15 дана да се припреме за примену.

За спровођење сета мера Централне банке припремају се и у Адико банци.

- Одлука је јасна. Клијенти могу тражити рециклирање кредита или мораторијум. Сматрамо да је веома значајна мера која омогућава продужење рока отплате кеш кредита, па није лимит шест или осам година, што је била ситуација до сада. То значи да ће грађани којима је смањена плата моћи да дођу до кредита где ће им рата бити мања, а рок отплате дужи.

Анализирали смо тренутну ситуацију и проценили да број оних на које ће се односити одлука у Адико банци неће бити велики. Углавном они који крену у процедуру мораће да доставе уговор о раскиду радног односа или доказ о умањењу зараде - казао нам је Никола Бошковић, директор сектора за управљање ризицима у пословима на мало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)