ЊЕГОВ ПУТ ЈЕ ПУТ ХРИСТА: Потресан говор владике Атанасија крај одра Амфилохија - Нека му је блажен пут Светих Петровића и мученика

М.М.

31. 10. 2020. у 12:33

- ЊЕГОВ пут је пут Христа. Посетио сам Митрополита у болници. Тражио је да га исповедим - почео је своју беседу владика Атанасије крај одра митрополита Амфилохија.

ЊЕГОВ ПУТ ЈЕ ПУТ ХРИСТА: Потресан говор владике Атанасија крај одра Амфилохија - Нека му је блажен пут Светих Петровића и мученика

Фото: Д. Миловановић

- И ја сам се њему исповедио. И, ородили смо се - казао је умировљени владика Атанасије (Јефтиц) у краткој беседи над одром Амфилохија.

- Он је био спреман на овај пут, на пут Христа којим је ходио, служећи и жртвујући се за народ.                                          

Владика Атанасије подсетио је на њихово друговање и од детињаста, касније и монаховање, како је казао "ради отвореног срца нашега и ума нашега".

- Донео сам му, синоћ, писма које је размењивао са оцем Јустином, положио сам у ковчег да их чита горе.                                                            

Влафика Атанасије је још подсетио да је Митрополит био интелектуалац, али се у томе није уздизао, следио је и разумевао  обичног човека и увек имао времена да саслуша и помогне.

Посебно је у беседи истакао колико је, током његовог трајања, у врху Митрополије црногорско-приморске вратио светло обнову одавно угашеним манастирима.

Подсетио је да су захваљујући његовој упорности оживели и манастири у Славонско-пакрачкој епархији.

- Нека му је блажен пут Светих Петровића и мученика од Косова и Ловћена. И целе Васељене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)