АМФИЛОХИЈЕ ЈЕ ИСПОВЕДИО СРПСКОГ ОСВЕТНИКА: Срео је Јововића под Острогом, ево шта је рекао о њему

Novosti online

30. 10. 2020. у 20:53

АМФИЛОХИЈЕ ЈЕ ИСПОВЕДИО СРПСКОГ ОСВЕТНИКА: Срео је Јововића под Острогом, ево шта је рекао о њему

Фото: Приватна архива

ИСТИНА о атентату на Анту Павелића откривена је под Острогом и то управо у разговору са јутрос упокојеним митрополитом Амфилохијем.

Благоје Јововић је 10. априла 1957. године у аргентинском предграђу Ломас дел Полмар са два метка тешко ранио Павелића. Поглавар НДХ се никада није опоравио од последница рањавања, а умро је две године касније у Шпанији.

После 55 година од изгнанства, Јововић се вратио у родну Црну Гору и тамо открио истину управо митрополиту Амфилохију.

Митрополит Амфилохије је за "Вечерње новости" испричао како је теко разговор са Јововићем:

- Било је то крајем 1998, можда и почетком наредне године. Преда мном је био стамен, стабилан човек, висок као јаблан, у поодмаклим годинама. Био је то некадашњи млади официр Српске краљевске гарде. Каже, допутовао из Аргентине, први пут у отаџбину после успостављања комунистичке југословенске власти, коју је презирао... Да, разговарали смо. Говорио је да су у пролеће, мислим да је био април 1957, он и Мило Кривокапић пуцали и ранили Павелића у Буенос Ајресу. Подлегао је Павелић убрзо у Шпанији.

Митрополит је открио да је касније посетио његов гроб у Аргентини:

- Благоје је по повратку у Аргентину умро. Био сам тамо, посетио сам му породицу и гроб у Росарију.

Благојева ћерка Карина живи у Аргентини, а за РТС је исптичала да се Јововић вратио у тадашњу Југославију у децембру 1998. на сахрану брата. Пре тога је отишао у манастир Острог.

- Тамо је разговарао са митрополитом Амфилохијем који га је наговорио да открије истину свима. Тек те ноћи моја породица и пријатељи су сазнали за његову причу - рекла је Карина Јововић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)