КАКО СЕ ОГРЕШИО О СЛОБУ И ТАМЈАНОМ ОКАДИО БРОЗА: Митрополит Амфилохије је овако говорио о Титу и Милошевићу, због једне ствари највише жали

Милена Марковић

30. 10. 2020. у 11:18

КАКО СЕ ОГРЕШИО О СЛОБУ И ТАМЈАНОМ ОКАДИО БРОЗА: Митрополит Амфилохије је овако говорио о Титу и Милошевићу, због једне ствари највише жали

Фото: Архива Новости

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије је преминуо данас, а за "Новости" је 2017. године говорио о мање познатим стварима из свог живота, попут опела Јованки Броз, о томе како је окадио Тита и како се огрешио о Слободана Милошевића.

Остало је непознато да сте се упутили својевремено и до, од свих изоловане, Јованке Броз, у њен, како је она сматрала - казамат?

- Јованка Будисављевић Броз заиста јесте била у некој врсти казамата. Посетио сам је у таквим околностима, на њену молбу, а позив ми је пренео наш заједнички пријатељ Милан Шарац. Било је то годину, можда и мање, пре њене смрти. Дуго смо о свему, отворено, Јованка и ја разговарали. Причала ми је како је отишла у партизане, као и многе српске девојке из Лике, бежећи од усташа. Испричала ми је да су корени њене породице Будисављевић из Метохије, да је породица у Лици имала 17 свештеника. Дуго смо причали... Жао ми је, кад је била сахрана, био сам на путу, а дошао бих да је испратим. Јованка је, ипак, била и остала достојанствена, честита и непоткупљива. Сви су јој се клањали док је била жена једног од најмоћнијих људи света... Да, једног од најмоћнијих људи света. А кад то више није била, не само да су је заборавили, већ су чинили све да је понизе, наруже, за све осуде, на крају и изолују.

Обавили сте тај верски чин жени која је била животна сапутница комунистичког лидера?

- Служио сам помен Јованки, то је истина. Код њене вечне куће, тога поподнева, а поподне је одабрано да не реметимо посетиоце у "Кући цвећа", на помену је била њена најужа родбина, њен дугогодишњи шеф обезбеђења Раде Чечур и Милан Шарац. Зашто се чудите? Па, Јованка је била крштена и, не само по томе, него и као страдалник, заслужила је помен.

Мирис тамјана... Није могуће да није допро и до Титовог почивалишта?

- Ма, ја сам мало кандило и према њему "бацио". Велим: толико је греха и зла на себе натоварио, па да га мало окадим.

На сахрани брата Слободана Милошевића, Борислава, коме сте служили опело у Љеворечким Тузима, казали сте да сте се о Слободана огрешили. И извинили се пред бројним укопницима.

- Мене је Слободан звао из Хага да му сведочим. Нисам отишао. Тако ми је тада у цркви саветовано. Погрешио сам што нисам отишао, мада ми је срце говорило да треба да одем. Време показује и тек ће показати да се он, на свој начин, искрено борио за српски народ. Е, друго је питање да је пристао на понуде и учинио уступке, ко зна како би било. Али његово име ће у књизи вечних бити уписано неизбрисивим словима. Њему су судили они којима је требало да се суди. Нису му пресудили, невин се преселио у Царство небеско. Божији суд на крају све решава. У имену Божијем је и суд и правда.

Ви сте Милошевића, ипак, посетили у Хагу пре његовог трагичног животног краја?

- Да...

Шта вам је казао?

- Ћутао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)