ВИ СТЕ БИЛИ СВЕТЛОСТ СВЕТУ: Амфилохијеве речи са сахране патријарха Павла и даље одзвањају, почивајте окренути лицем према вечности! (ФОТО)

Новости онлине

30. 10. 2020. у 10:09

ВИ СТЕ БИЛИ СВЕТЛОСТ СВЕТУ: Амфилохијеве речи са сахране патријарха Павла и даље одзвањају, почивајте окренути лицем према вечности! (ФОТО)

Фото: Архива Новости

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије Радовић упокојио се у Господу данас у Клинићко болничком центру Црне Горе.

Уз блаженопочившег патријарха Павла био је једна од личности са највише ауторитета у нашој цркви, човек ког су поштовали и стари и млади, и верници и атеисти.

Фотографија која је настала 2008. године показује колико је патријарх Павле ценио митрополита црногорско-приморског, када је Амфилохије посетио поглавара цркве који је тада лежао на ВМА и причестио га.

Фото: Архива Новости

О блиском односу патријарха имитрополита сведочи и чињеница да је на сахрани у манастиру Раковица помен блаженопочившем патријарху, уз васељнског патријарха Вартоломеја, служио управо Амфилохије.

На патријарховом одру митрополит Амфилохије се следећим речима обратио окупљеном клиру:

Свесвјатјејши Архиепископе константинопољски и васељенски Патријарше, Блажењејши, Преосвјашчењеши Архиепископи и Епископи Цркве Христове, часни саборе народа Божјег,

Ви сте свјетлост свијету. Не може се свјетиљка сакрити која на гори стоји… ријеч је, драга браћо и сестре, Христа Бога упућена сљедбеницима Његовим, истовремено и као призив и као истина, безброј пута потврђена у двехиљадегодишњој историји Цркве Божје. Један од живоносних свједока истинитости ових ријечи Господњих почива овдје пред нама окренут лицем према вјечности, према непролазном Царству небеском, као безмјерној мјери, како његовог тако и живота свих људи и свих земљаских народа.

Да се заиста овај скромни, тихи човјек, који је нимало случајно добио име Апостола народа Павла, преобразио у свјетлост свијету и постао свјетиљка која на гори стоји, свједоци сте сви ви сабрани данас око његовог одра; свједоци су и ове десетине и стотине хиљада људи који су ових дана хрлили као ријека не би ли се само дотакли њега и видјели небески покој и мир зрачећи са његовог упокојеног лика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)