СВЕЧАНО АЛИ БЕЗ ГОСТИЈУ: Прослављен Дан Херцег Нoвог - град остаје отворен за пријатељства упркос корони (ФОТО)

В.Вујновић

28. 10. 2020. у 17:37

ОВОГОДИШЊИ празник Херцег Новог и прослава 76 година од ослобођења у Другом светском рату обележени су у складу са епидемиолошком ситуацијом.

СВЕЧАНО АЛИ БЕЗ ГОСТИЈУ: Прослављен Дан Херцег Нoвог - град остаје отворен за пријатељства упркос корони (ФОТО)

Фото: Општина Херцег Нови

Изостао је долазак  званица из Црне Горе и региона, а стигле су честитке између осталих од председника Црне Горе Мила Ђукановића, председника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића,представника градова пријатеља и побратимских општина из Србије, БиХ, Словеније, Македоније, затим из Русије, Словачке, Португала.   

Председник локалног парламента, Никола Самарџић отворио је седницу и  подсетио на  данашњи дан пре 76 година када су борци Народно ослободилачке војске, на херцегновским улицама и тврђавама подигли заставе победе и слободе. У знак сећања  делегација Скупштине и Општине, са представницима ОО Организације бораца НОР-а 1941-45. године и Војске Црне Горе положила је венце на спомен обележје на Сат кули, споменик Стрељаним родољубима 1914 -1918 године, код манастира Савина, спомен костурници на Савини, палима за слободу у НОР 1941 -1945  године – информисао је Самарџић.    

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА

На свечаној седници уручена су највећа признања града, Октобарска награда др Рељи Живојновићу, Повеља Херцег Новог Ани Дабовић, коју је у њено име примила мајка Невенка и Дејану Булаји признање за најуспешнијег студента. Новчани део награде др Живојновић је донирао за три најугроженије породице са подручја херцегновске општине.

Говорио је потом председник Општине, Стеван Катић  и нагласио да ни у време короне Херцег Нови није изгубио статус града отвореног за сарадњу, који гради пријатељство са општинама широм света. Уследио је извештај о урађеном у претходном периоду уз оцену да приоритет остаје – побољшање квалитета живота за све грађане Херцег Новог.

-Очекујемо да у првој половини 2021. године Херцег Нови добије прву, јавну, подземну гаражу, са око 200 паркинг мјеста и нови трг на простору испред зграде Општине.

Фото: Општина Херцег Нови

Од самог почетка изградње објекта вриједног око 4 милиона еура, овај пројекат представља потврду да актуелна локална управа има капацитет за реализацију великих инфраструктурних инвестиција – истакао је Катић. Он је  истакао и да је овај октобар другачији од претходних   јер је  држава доживела прву демократску смену власти  у којој је тријумфовала воља народа.

-Оптимиста сам да ће снага промена која је захватила Црну Гору значити боље сутра и за Херцег Нови, рекао је Катић.

 

ДЕФИЛЕ МАЖОРЕТКИЊА

Свечаној седници претходио је дефиле Градске музике Херцег Нови и мажореткиња, приказан је и филм о реализованим пројектима између два празника, наступила је клапа Кастел Нуово, а премијерно је приказан  спот  песме  "Моје скале" коју је наш суграђанин кантаутор Ивица Дерања написао и снимио давне 1997. године. Спот је музички пројекат професора херцегновске Музичке школе који су они поклонили граду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)