ПРВИ ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ Под Зелеником усидрен крузер

В.В.

28. 10. 2020. у 15:06

ПРВИ ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ Под Зелеником усидрен крузер

Фото: В.В.

НОВЉАНЕ је јутрос изненадило и подсетило на нека стара времена упловљавање у залив крузера „Зидердам", компаније Холанд Америка Лајн, са 103 члана посаде.

Брод се усидрио испред Луке Зеленика,  а остаће забележено да је први упловио у Боку од почетка пандемије корона вируса.

Јовица Мориц , агент компаније „Бока Адриатик", информисао је да је брод стигао из луке Бриндизи у Италији.

– Брод  је дуг 285 метара, остаће  код нас два или три дана, на везу испред Луке Зеленика, док се не обави смена посаде. Након тога наставља путовање ка Малти. Није значи реч о комерицијалном путовању. На броду су са посадом само четири путника. Биће искрцано шест, седам чланова посаде и укрцано њих  педесетак- рекао нам је  Мориц.

Према његовим речима  планови за упловљење  путничких бродова зависе од надлежног министарства, лучке управе, општине...

– Нисмо  наишли на разумевање,  а имали смо  неколико  покушаја пре две, три године да организујемо долазак  великих бродова у Зеленику, да радимо и сарађујемо, али нисмо урадили ништа-подсетио је Мориц.

Пре две године у Луку у Зеленици  „свратио"  је и крузер  „Цраун Принцес" компаније "Принцес Круисис" из Сједињених Америчких Држава. Тада је  делегација Херцег Новог са потпредседницом Општине Данијелом Ђуровић посетила посаду,  пожелела  капетану  и гостима добродошлицу. И тада је причано о могућности сидрења крузера у Зеленици. Обе стране биле су задовољне, а град је на најбољи начиун осетио шта значи приливфг од три хиљаде туриста у једном дану.

Капетан брода Дажстин Луис тада је оценио да  је Лука Зеленика одлична прилика, како за крузере тако и за локалну заједницу.

-Бококоторски залив, уз неописиву лепоту, носи и ризик за велике бродове када дувају јаки или непредвидиви ветрови. Управо због тога  Зеленика је сигурнија лука  од Котора-објаснио је.

Упркос свим похвалама идеја Општине Херцег Нови да до 2020. град буде на мапи лука за крузере, и да  Лука Зеленика буде алтернативна за крузере у Боки Которској, није реализована. То није одобрило Министарство саобраћаја и поморства, иако би тиме  Црна Гора добила ново крузинг одредиште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)