СТЕВАН КАТИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Град који се деценијама борио против „оне власти заслужује сваку подршку

В. Вујновић

28. 10. 2020. у 07:21

СТЕВАН КАТИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Град који се деценијама борио против „оне власти заслужује сваку подршку

Фото: В. Вујновић

ХЕРЦЕГ Нови данас слави Дан града и 76 година од ослобођења у Другом светском рату.

Свечана седница СО биће одржана, први пут, у обновљеном Дому културе у Бијелој. У складу са епидемиолошком ситуацијом седница ће протећи без званица из других општина Црне Горе и градова побратима из некадашњих југословенских република.

Највећи изазов протекле године и за Херцег Нови била је епидемија короне, али упркос томе задовољни смо оствареним резултатима, каже у сусрет празнику председник Општине Стеван Катић. Према његовим речима протеклих година изостала је квалитетна сарадња са државном влашћу, али сада, након формирања нове Владе очекује да ће се и то променити.

-Херцег Нови се годинама борио против „оне власти" и заслужује сваку подршку,каже Катић. У том светлу на значају добија недавно усвојена Стратегија развоја града до 2027. године са преко стотину пројеката.

Фото: В. Вујновић

Стеван Катић

- Уколико се реализује све што је зацртано у Стратешком плану,наш град ће променити изглед, добиће све што нам је неопходно за развој. Мислим првенствено на изградњу обилазнице, жичаре, саобраћајница, канализационих мрежа, завршетак уређења Шеталишта, изградњу главе аутобуске станице, хотела.

Наш саговорник подсећа да су завршена два јако важна пројкета, водоснабдевања Луштице и путне инфраструктуре, тако да ће до краја ове године бити расписан тендер за изградњу водоводне инфраструктуре на Луштици. Ако до тада не буде интересовања за јавно приватно партнерство за изградњу аутобуске станице ми ћемо у прву фазу пројекта ући сами– обећао је Катић.

Он међу најзначајније пројекте убраја изградњу јавне гараже и мешовитог центра испред зграде Општине.

Фото В. Вујновић

-Судећи по динамици радова завршетак радова биће у првом кварталу 2021. године. Осим тога санирано је више од 20 км путне мреже не рачунајући саобраћајнице кроз наша села.

Пуно пажње посвећено је протекле године уређењу културно историјских споменика. Реновирана је зграда Градске музике у Старом граду, уређена Кућа Ива Андрића, коју треба само опремити. Обновљен је руинирани, годинама затворени Дом културе у Бијелој и Пријевору. Спомен обележја добиће брзо знаменити Новљанин Јефто Гојковић и Зуко Џумхур који је годинама живео у Новом.

-Следеће године, на 80-у годишњицу смрти биће подигнут споменик бившем градоначелнику Херцег Новог, хуманисти и добротвору Мирку Комненовићу. Гради се Дневни центар у Суторини за децу са сметњама у развоју који финансира Америчка војна команда уз значајно учешће локалне управе.

Епидемија короне одразила се значајно на пуњење општинског буџета.Од планираних више од 18 милиона евра, након ребаланса почетком октобра он је сведен на 13,6 милиона. Међутим, друга половина августа, септембар и октобар показали су добре трендове па Катић верује да ће износ планиран ребалансом бити остварен.

УКИДАЊЕ ЈП МОРСКО ДОБРО

Председник Катић наглашава и да постоји консензус свих приморских општина о укидању ЈП Морско добро, и враћању ингеренција у управљању обалом локалним управама. То је у складу са императивом децентрализације власти на којем и Европа инсистира.

ПРЕИСПИТАТИ ЛОШЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Катић је затражио и преиспитавање лоших приватизација у Херцег Новом, првенствено ХТП Бока и некадашње Војне болнице у Мељинама. Према његовој процени експертску анализу треба урадити за Инсатитут Игало како би коначно знали да ли ова установа може радити као државана или је неопходно приватизовати. Треба преиспитати приватизацију Поморског саобраћаја. Херцег Нови и Тиват, треба да уђу у оснивање новог предузећа које би било њихово власништво и управљало трајектном линијом ка Луштици, сматра Катић. О премошћавању залива, мостом или подводним тунелом, реч ће дати стручњаци и УНЕСКО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)