ЧЕМУ ИЗБОРИ АКО НАМ ВЛАДУ БИРА АМБАСАДОР? Андрија Мандић о порукама мандатара да лидери ДФ неће ући у владу

В. КАДИЋ

26. 10. 2020. у 22:04

ЧЕМУ ИЗБОРИ АКО НАМ ВЛАДУ БИРА АМБАСАДОР? Андрија Мандић о порукама мандатара да лидери ДФ неће ући у владу

Победничка коалиција / Фото Д. Миловановић

ПОЈАВИЛА се једна опасна тежња да се Влада у Црној Гори саставља у амбасадама од стране тајкуна и у медијским концернима који би требало да дају сагласност на њен састав или да директно бирају учеснике у њој.

Ово, за "Новости", поручује Андрија Мандић, први човек Нове српске демократије, реагујући на све гласније најаве, које је појачала и објава мандатара Здравка Кривокапића на "Твитеру", да за лидере Демократског фронта неће бити места у будућој влади.

- Као аргумент зашто неко ко је добио поверење бирача не може бити део владе узима се став неке амбасаде, тајкуна или одређених медија. Уколико је то критеријум, а не гласови грађана на изборима, онда је најбоље одредити квоте колико министара бирају амбасаде, а колико медијски концерни и да се избори укину. Док се то не деси, ми ћемо у преговорима инсистирати да се воља грађана исказана на изборима рефлектује на састав владе, јер сматрамо да је то елементарно поштено према онима који су нас бирали - каже Мандић.

Ипак, несугласице између три победничке коалиције око подела ресора у будућој влади, па чак и тешке речи које су се ових дана могле чути, не би требало да доведу у питање избор нове извршне власти. Сви актери коалиција "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" јединствени су у ставу да нема повратка на старо и "спасавања ДПС хоботнице", без обзира на то што је мандатар саопштио да због концепта експертске владе у њој не види лидере странака победничке коалиције. Симптоматично је, међутим, што се "искључење" из министарског тима не односи и на Дритана Абазовића, који је, такође, политички лидер.

Уједињена Црна Гора разочарана је "због заједничког батргања у плићаку" на релацији чланови коалиције "За будућност Црне Горе" - Кривокапић. Функционер ове партије Горан Даниловић поручио је да нису у фокусу политичке каријере, већ судбина државе и народа.

- Став појединих политичких првака да хоће у владу није непристојна наметљивост него потреба да преузму одговорност. Влада без политичара, и то само из највећег победничког блока, неће се прославити.

УЛТИМАТИВНИ ЗАХТЕВ САД

Демократски фронт упутио је писмо амбасадорки САД у Црној Гори Џуди Рајзинг, наводећи да су обавештени од мандатара за састав Владе Црне Горе Здравка Кривокапића да му је инострани фактор ултимативно саопштио да лидери Демократског фронта не могу да заузму она места у Влади која им је дао народ:

- С обзиром на то да смо ову информацију добили убрзо после састанка који је мандатар имао у вашој амбасади, желели бисмо да чујемо од вас, или од неког надлежног у Стејт департменту, да ли ваша администрација подржава овако скандалозан став. Наше информације из кругова блиских администрацији председника Доналда Трампа говоре да ће се у потпуности поштовати сви демократски стандарди приликом избора и нове владе у сувереној држави Црној Гори, као и на другим просторима... Тражимо да нам јасно изнесете ваш став о овом питању, да би грађани Црне Горе могли да процене шта значи овај ултиматум, ако је саопштен са ваше стране - наводи се у писму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)