АДВОКАТ КАВАРИЋ: Цркви отимају имовину-скандалозна пресуда Управног суда Црне Горе

В.К.

26. 10. 2020. у 14:27

АДВОКАТ КАВАРИЋ: Цркви отимају имовину-скандалозна пресуда Управног суда Црне Горе

Фото: Приватна архива

ДАЛИБОР Каварић, правни заступник Митрополије црногорско-приморске, саопштио је да је Управни суд Црне Горе 6. октобра донео скандалозну пресуду чијим образложењем се охрабрују нижестепени органи и њихови службеници, Министарство финансија и Управа за некретнине, да наставе раније незакониту праксу отимања и преукњижбе црквене имовине.

Том пресудом гробље у Ћеклићима припада цетињској општини. У образложењу пресуде се наводи да гробља представљају локална добра у општој употреби у којима располаже општина. Пресуду је донело судско веће у саставу Медина Мушовић, Фадил Кардовић и Светлана Будисављевић.


-Они су одлучили по тужби Митрополије црногорско-приморске  и Цетињског манастира против туженог Министарства финансија и Управе за некретнине ради поништења решења којем се за црквену  својину „Добро Цркве Светога Јована-Петров До Ћеклићи (Митрополија Црногорско-приморска, Цетиње) даје криминално и подстрекавајуће правно образложење, подстрекавајући нижестепене органе да настављају са пљачком црквене имовине и да врше незакониту преукњижбу те имовине на општину и државу-наводи адвокат Каварић.

-Овакво криминално поступање наведених судија заслужује и кривично правну реакцију државних органа гоњења који су дужни по службеној дужности да испитају мотиве ове криминалне групе, њихову повезаност са другим члановима а посебно имајући у виду да је садашња председница Управнога суда Судија Бранка Лакочевић партијски кадар ДПС-а која је у Управни суд дошла из Министарства правде (са специјалним задатком да се обрачуна са Црквом) и са  очигледном намером да спроводи партијску политику из манифеста донесеног на конгресу ДПС-а а не да поступа по Уставу и другим прописима Државе Црне Горе, а чију улогу посебно треба испитати у истрази.


Каварић оцењује да је невероватна дрскост у непоштовању Устава Црне Горе, и законских и подзаконских прописа које је испољило веће „у покушају да се настави ранија криминална политика  политичких и партијских кдрова претходне власти“.

-Лишено је потребе доказивање да су богомоље и гробља одувек припадали црквама и верским заједницама као правним лицима. Управни суд, Министарство финансија, као тужени и као другостепени орган, и Комисија за излагање, као првостепени орган, извршили су правно насиље над имовином Цркве и прекршили темељни уставни принцип из Устава Црне Горе (члан 14) који прописује одвојеност Цркве од државе, а самим тим и црквене од државне имовине, као и од осталих облика имовине- истиче Каварић.

-Очигледно је да су преостали краци криминалне хоботнице преживели пад извршне власти али им то не смета да наставе са извршењем раније направљеног криминалног договора који се састоји у преукњижби црквене имовине на државу. Ово је разлог више да се недовољно свесни појединци из нове извршне структуре уозбиље, формирају извршну власт и почну да врше јавна овлашћења, закључе уговор са Црквом и прилагоде Закон о верским заједницама, и тако реше питање Цркве у Црној Гори, јер ће својом неозбиљношћу и нечињењем постати саучесници и помагачи остацима пипака криминалне хоботнице која, како се види на овом примеру активно ради раније поверене прљаве и незаконите радње на штету Цркве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)