ФУНКЦИЈЕ ПОДЕЛИЛЕ ПОБЕДНИКЕ: Два месеца од избора влада ни на видику, потреси у листи За будућност ЦГ

В. КАДИЋ

26. 10. 2020. у 08:25

ФУНКЦИЈЕ ПОДЕЛИЛЕ ПОБЕДНИКЕ: Два месеца од избора влада ни на видику, потреси у листи За будућност ЦГ

Фото Влада ЦГ

БАШ када се помислило да је формирање нове извршне власти у Црној Гори готова ствар, потреси су погодили најјачу коалициону листу "За будућност Црне Горе".

Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић поручио је да "инсистирање на појединцима није интерес ни грађана ни државе", и да Црну Гору чекају "тешки и историјски изазови које само Влада са експертским карактером може превазићи". Он је одао поштовање тројици лидера Демократског фронта - Андрији Мандићу, Милану Кнежевићу и Небојши Медојевићу на, како је рекао, борби коју су они и тај политички савез минулих година водили у сламању режима Мила Ђукановића, крунишући то на изборима 30. августа.

Да незадовољство у коалицији "тиња" најавио је пре неколико дана Медојевић, оптуживши поједине људе из Митрополије црногорско-приморске да "утичу на састављање владе у којој нема места за њега и странку коју предводи".

У међувремену, процурила је информација да Кривокапић не жели да у да новој влади министри буду тројица лидера Демократског фронта, већ да наводно намерава да се окружи људима "који немају баласт политичке истрошености и судских поступака", па су тако политичке трзавице све јаче, "како због домаће тако и због међународне јавности". Уследила је убрзо оштра реакција Мандића.

- Као неко ко је Здравка Кривокапића поставио на место носиоца листе коалиције "За будућност Црне Горе" и ко је водио и управљао изборном кампањом коалиције, нећу дозволити да црногорски тајкуни украду народну вољу и састављају Владу Црне Горе - поручио је Мандић. - Ову народну слободу нисмо освојили да бисмо је предали у руке тајкунске олоши која је умислила да народу може украсти сан и веру у бољу будућност, природан осећај за поштовање правде и извеснију економску сигурност.

Политички аналитичар Игор Дамјановић за "Новости" каже да уколико се због објективних околности у новој влади не могу наћи поједини опозициони лидери, онда би логично и праведно решење било да се формира надстраначка влада, без свих лидера парламентарних странака, влада ороченог трајања са мисијом да "ослободи институције, очисти бирачке спискове и створи услове за прве слободне и демократске изборе на свим нивоима".

- Тренутак је историјски и без обзира на дневнополитичке интересе и антагонизме, изабрани народни представници морају наћи најмањи заједнички садржалац и хитно формирати владу, пред којом је тежак и мукотрпан посао.

Дамјановић оцењује да је поражавајуће да у Црној Гори пуна два месеца од избора нема помака у формирању владе сагласне народној вољи.

- Искрено се ипак надам да међу субјектима којима је народ поверио мандат да Црну Гору ослободе од мафије не постоје снаге које замајавају јавност и спремају се да на крају уђу у савез са Милом Ђукановићем, или да за његов рачун фингирају понављање избора - закључио је Дамјановић.

БЕЗБЕДНОСНИ СЕКТОР

МИЛАН Кнежевић, лидер Демократске народне партије (чланице ДФ), изјавио је да његова странка није тражила ниједну функцију у безбедносном сектору у новој влади, али сматра да МУП и функција потпредседника за реформе сектора безбедности треба да припадну осталим конституентима Демократског фронта. Према сазнањима "Новости", мандатар је тројној коалицији понудио три потпредседничка места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)