ЦРНA ГОРA ИМА 63 МИЛИОНЕРА: Не осећају сви грађани економске последице кризе услед короне, неки у банкама слажу девизе

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

26. 10. 2020. у 07:12

ЦРНA ГОРA ИМА 63 МИЛИОНЕРА: Не осећају сви грађани економске последице кризе услед короне, неки у банкама слажу девизе

Фото: Depositphotos

КРИЗА услед короне оставила је хиљаде људи без посла, смањени су приходи, остаје бојазан када ће и како да се опорави и држава и појединац, међутим, криза није утицала на све, па се од фебруара ове године, у Црној Гори повећао број милионера.

Према подацима Централне банке Црне Горе, на рачунима у овдашњим банкама више од милион евра има положено 63 људи, троје више него што их је било пре пола године.

Како је саопштено из ЦБЦГ, на основу извештаја које достављају банке једном месечно, милион и више евра на рачуну тренутно имају 63 клијената, што је три више него почетком марта, али се највећи појединачни депозит смањио за 900.000 евра у односу на крај априла, када је био 10,6 милиона.

- Највећи депозит грађанина сада износи 9,7 милиона евра и реч је о нерезиденту - објаснили су из ЦБЦГ.

Последњи подаци ЦБЦГ показују да депозит већи од три милиона евра има осам грађана, више од пет милиона имају двојица, али нема оних чији је депозит већи од десет милиона.

Колико милионера заиста има у Црној Гори, тешко да се може знати, с обзиром на то да се број од 63 милионера заснива искључиво на подацима о готовини у банкама. Подаци о покретној и непокретној имовини, хартијама од вредности и другим добрима нису доступни, ниједна институција не располаже релевантним информацијама, а до сада се ниједна организација није бавила проценом имовине најбогатијих у Црној Гори. Не може се знати ни ко су лица која имају најдебљи конто у банци, јер Закон спречава да се саопшти тај податак.

На крају прошле године највећи депозит грађана износио је 17,9 милиона евра, а реч није била о странцу, већ о држављанину Црне Горе. У септембру прошле године депозит већи од милион евра имао је 71 грађанин. Највећи износ депозита појединаца тада је износио 31,9 милиона.

На почетку прошле године било је 77 грађана који су на рачунима у домаћим банкама имали више од милиона. Најдебљи рачун тада је имао грађанин на чијем конту је било 50,3 милиона евра, а тај рачун био је на име особе из Црне Горе.

ОСЦИЛАЦИЈЕ

НА почетку 2018. Црна Гора је бројала 64 милионера, а у октобру 2017. било је 48 милионера, међу којима је најбогатији имао 38,5 милиона евра на рачуну. На почетку 2017. било је 54 милионера, а највећи депозит једног грађанина био је 13,7 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)