ПРЕКО ПЛАНИНЕ РОКЋУ НАТО МАШИНЕ: Одржано песничко вече на Сињавини, стихотворци бране природну светињу (ФОТО)

В. К.

24. 10. 2020. у 14:18

ПРЕКО ПЛАНИНЕ РОКЋУ НАТО МАШИНЕ: Одржано песничко вече на Сињавини, стихотворци бране природну светињу (ФОТО)

Фото: ГИ Бранитељи Сињавине

НА планини Сињавини, локалитету Маргита где је Војска Црне Горе намеравала да одржи војну вежбу употребом минобацача и хаубица, у чему су их спречили бранитељи овог природног драгуља, под звездама, крај огњишта, одржано је песничко вече!

Тако су и песници Бећир Вуковић, Данило Вуковић и Радомир Уљаревић својим стиховима дали допринос за одбрану те светиње, док је стихове савремене јерменске поезије говорила новинарка Миљана Дашић.

- Сви смо ми деца планине. Ко би помислио да ћу стихове читати на планини где сам као дете чувао јагњад – казао је Бећир Вуковић.

- Али светски моћници и домаћи башибозук навојштио да нам све отме, и утре. Бранимо и планине, бранимо реке, бранимо слободу од светске демократије. Преко планине рокћу НАТО машине, још само да се огласе плотуни и зарију хице у плећи Сињавине. Једна чобаница цвили, и шапуће - не дај се душо…

Песник Данило Вуковић никада Сињавину није напуштао.

- Када сам имао шест месеци мајка ме изнела овде и до данас сам ту. Близу ми је 70 година, и још скачем по овим главицама, идем у лов, изгоним лети овамо пчеле, играм фудбал... А све то захваљујући овој еколошки чистој средини. И већину својих пјесама сам посветио појединим топонимима са Сињавине. Па како да је не браним да је не загаде и униште овај дар природе – запитао се Вуковић.

Фото: ГИ Бранитељи Сињавине

Да И песници желе да заштите Сињавину, али и Војску Црне Горе од злоупотребе, рекао је Радомир Уљаревић.

- Наша војска баштини традицију бораца са Граховца, са Вучијег Дола, са Скадра и са Мојковца. Ако би војска Црне Горе стрељала пашњаке, Јабланов врх, и Савину Воду, то не би било у складу са њеном вековном традицијом.  Бранећи Сињавину која је највећи пашњак на Балкану, на ком је нетакнута природа, не бранимо само катуне и пашњаке, ми бранимо Црну Гору која је према Уставу еколошка џава. Зато, заштитимо Сињавину исто као што смо, од исте власти заштитили Тару и Морачу – поручио је Уљаревић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)