ФРАНЕТА О МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дискутабилан начин борбе, доћи ће до уништења локалних економија

В.К.

22. 10. 2020. у 15:44

ФРАНЕТА О МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дискутабилан начин борбе, доћи ће до уништења локалних економија

Фото: Права Будва

НАЈНОВИЈЕ мере Националног координационог тела за општину Будва, уз Улцињ, Цетиње, Колашин и Жабљак, представљају крајње дискутабилан начин борбе против вируса Цовид19 и најблаже речено воде ка коначном уништењу локалних економија.

Познато је да највише запослених у већини црногорских општина долази из сектора угоститељства и трговине.  У самој општини Будва сектор угоститељства покрива преко 2500 радника, што уз породице које рачунају на то месечно примање, представља страшан ударац буџетима ионако осиромашених домаћинстава.

Слично је и у другим градовима.  Нама је јасно да постоје одређени светски стандарди када је у питању борба у условима пандемије и да морамо пратити најновије трендове како бисмо успели у намери да ширење заразе смањимо на најмањи могући ниво.

Међутим, захтевамо да се поједине мере преиспитају пре коначног доношења како би се оне прилагодиле црногорским условима и стању у нашој економији.

Не смемо дозволити да један тако важан извор прихода у потпуности укинемо, поручио је Александар Саша Франета, председника ИО Права Будва.

-Морамо бити свесни да ће добар дио грађана одлазити у градове суседе „кажњеним“ општинама и тамо боравити у угоститељским објектима. Дакле, питање је да ли се постиже жељени ефекат затварањем кафића, кафана и ресторана?

Да ли на тај начин угрожавамо суседне општине и доводимо у опасност од убрзаног ширења вируса? У том случају може се рачунати на додатно усложњавање епидемиолошке ситуације у тим градовима.

Уместо тога, неопходно је пронаћи компромисно решење. Наравно, оно се може огледати и у одређеној корекцији радног времена угоститељских објеката (пример 08 – 18х), али се не сме дозволити стварање тзв. мртвих градова, нарочито због тога што су све ове погођене општине окренуте туризму.


Франета поставља питање, да ли се додатним притиском на осиромашеног грађанина провоцира његов коначни бунт, јер исконски страх од глади је јачи од страха од потенцијалне опсаности од заразе?


-Да ли овим мерама господа из НКТ-а провоцирају непослушност једног дела становништва? Тражимо да чланови НКТ-а унесу одређену дозу професионалног сензибилитета и емпатије, како би у овом кратком периоду, колико ће још моћи да одлучују о субинама људи, доношење анти-Цовид мера било прилагођено условима у Црној Гори, а не –терање у пропаст, упозорава Франета.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)