СТРАХУЈУ ОД СРБА?! После губитка власти, режим Мила Ђукановића у паници уочи пописа становништва 2021.

В. КАДИЋ

22. 10. 2020. у 09:00

СТРАХУЈУ ОД СРБА?! После губитка власти, режим Мила Ђукановића у паници уочи пописа становништва 2021.

Фото В. К.

ЦЕНТАР за демократску транзицију (ЦДТ) затражио је од највиших државних званичника и мандатара за састав нове владе, да се на предстојећем попису становништва не прикупљају подаци о националној, религијској припадности, као и о језику!

Истичу да је њихова иницијатива у складу са будућим ЕУ обавезама Црне Горе које подразумевају да се пописи спроводе регистрационо, без изјашњавања грађана, јер је, како наводе, досадашњи конвенционални начин прикупљања података превазиђен, застарео и мање поуздан.

- Устав Црне Горе јасно прокламује грађанску државу и њиме се не одређују већински и мањински народи нити се било која важна уставна обавеза или политика државе веже за етничку припадности грађана изузев заштите идентитета мањина, што се може урадити и без пописа - наводе из ЦДТ-а. - Спровођење пописа по устаљеној пракси значило би и наставак политике разарања друштвеног бића Црне Горе на верске и националне оквире и додатно удаљавање од принципа грађанске државе.

ИГРА ИРЕАЛНИХ БРОЈЕВА

ПРЕМА попису из 2011. године званично у Црној Гори има 28 одсто Срба. Међутим, публиста Јован Маркуш тврди да је државни Завод за статистику приказао мању цифру од реалне.

- Када су сабрани сви подаци у МОНСТАТ-у констатован је број Срба од 32,4 одсто, а говорника српског језика близу 48 одсто. Било је јасно да такав резултат обесмишљава дукљански пројекат настао референдумском пљачком 2006. године - каже Маркуш.

Недавно се на друштвеним мрежама појавио апел "грађана Црне Горе" институцијама Европске уније и Америке за одлагање пописа становништва предвиђеног за пролеће идуће године.

- На идентитетско опредељење грађана не смеју да утичу појединци, политика, верска заједница или центри моћи изван границса Црне Горе - наводи се у апелу.

Глас против пописа дигао је и историчар Новак Аџић, бивши кадар СДП-а.

- Предстојећи попис становништва треба одложити на неколико година, док се не релаксира атмосфера. Може се десити све, да се смањи број Црногораца и повећа број Срба, како би се од Црне Горе направила федерација народа и покушала направити друга српска држава на мору - тврди Аџић.

РОБОВИ

МИРА нема ни бивши саветник рашчињеног Мираша Дедеића, извесни Сретен Вујовић.

- Бивша власт, ДПС, је поједине људе тетошила и соколила. Замислите дали су Матији Бећковићу највеће признање.

Човеку који је рекао да је Црна Гора рођена након њега, а да ће умрети пре њега. Срби су кроз историју преживели захваљујући лажима. Срби су само били робови и ништа друго. И сад то исто желе да направе од нас!

Као да се страх уселио међу црногорске националисте, "патриоте" и "комите" од резултата предстојећег пописа становништва. Пораст националних Срба у Црној Гори у протекла два пописа, упркос репресији одлазећег режима, унео је панику међу суверенистима. Бошко Вукићевић, аналитичар и члан експертског тима професора Здравка Кривокапића, оцењује да се ових дана покушава створити својеврсна коалиција разнородних друштвених чинилаца које повезује зебња да резултати пописа 2021. неће бити по њиховој вољи.

- До недавно одржаних избора свим тим структурама наредни попис становништва је био пожељан и добродошао и све су оне предано радиле на његовој реализацији, у очекивању њима пожељних резултата, али се након пада владајуће партије ситуација драстично изменила - наводи Вукићевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Miodrag iz Peći

22.10.2020. 09:56

I u BiH su pokušali da se u ime "Građanske BiH" ne upisuju nacija, jezik i veroispovest. Nisu uspeli. Bošnjački hegemonizam je ogolio svoje lice. U "Građanskoj državi CG" će se pokazati da najvećoj naciji, verskoj zajednici i jezičkom području nisu obezbeđena osnovna prava i da manjina od 20-tak % vlada većinom od skoro 50% stanovništva. U CG se moraju formirati ZSO sa izvršnim ovlašćenjima i Eksterotijalnost SPC i njenih metoha kako bi se zaštitilo srpsko nacionalnlno biće, jezik, kultura i veroispovest. Samo sa Zajednicom Srpskih Opština se može očuvati CG (pa i Kosovo * ) u sadašnjim granicama.

Sitar

22.10.2020. 13:20

Црна Гора ће бити српска држава онолико колико буде живело Срба у њој ,ни више ни мање од тога.И то нико више не може изменити.

Denis

22.10.2020. 14:22

Траже разумевање за расизам, шовинизам и историјски ревизионизам. Не могу да схвате да није средњи век, свет ће бити лепши кад њих не буде више једног дана.