СУБВЕНЦИЈЕ ЗАРАДА И НАРЕДНА ДВА МЕСЕЦА: Упркос мерама државе, од почетка епидемије без посла остало 9.500 људи

З.ЗОРИЋ

21. 10. 2020. у 08:10

СУБВЕНЦИЈЕ ЗАРАДА И НАРЕДНА ДВА МЕСЕЦА: Упркос мерама државе, од почетка епидемије без посла остало 9.500 људи

Фото архива "Новости"

У ЦРНОЈ Гори од почетка епидемије без посла је остало 9.500 људи. Тај статистички податак Министарство рада и социјалног старања сачинило је на основу нових пријављивања у Заводу за запошљавање.

С друге стране има и прогноза које показују да је та бројка много већа - чак 15.500 људи који су остали без радног места. Тај податак може да зачуди, ако се има у виду да од марта послодавци добијају субвенције за зараде. И тако ће бити и овог и наредног месеца. Наиме, након што је је размотрена актуелна ситуација, Влада, иако у теничком мандату је одлучила да настави са субвенцијама за зараде, како би ублажила последице настале због епидемије вируса корона.

- Привредна друштва и предузетници у категорији хотела, одмаралишта, кампова, туристичких агенција, трговине у којима се продају сувенири, они који организују екскурзије, излете имају право на субвенције зарада за октобар и то у износу од 70 одсто минималца или 155 евра - прецизира се у информацији објављеној на сајту извршне власти.

Угоститељима којима је забрањен рад исплаћиваће се 100 одсто минималца или 222 евра.

Право на субвенције имаће и угоститељи који раде, под посебним условима, односно поштујући мере НКТ-а, за њих ће субвенција износити 50 одсто минималне зараде или 111 евра по запосленом. Тај износ субвенција важиће и за градска и приградска предузећа, али и оне који организују међународни превоз, баве се рентакар услугама.

- Право на субвенције за октобар и новембар имаће и уметници, односно извођачи, ствараоци, уметнички радници, они који се баве приказивањем филмова, организовањем концерата, фестивала, музичких, филмских и позоришних програма. За те делатности субвенција ће бити 100 одсто минималца или 222 евра - стоји у одлуци Владе.

САЧУВАЛИ РАДНА МЕСТА

- БРОЈ оних који су остали без посла био би и много већи од почетка епидемије да није било субвенција на зараде. Препознати су најугроженији и добро је што се са субвенцијама наставља и за овај и наредни месец - прокоментарисао је Срђа Кековић, генерални секретар Уније слободних синдиката.

Исту субвенцију добиће и предузетници који организују, а мерама НКТ-а је забрањено, свадбе, венчања, као и салони венчаница, рођендаонице и слично, док ће нпр. фотографи који су пратећи у организовању славља имати право на субвенцију од пола минималца или 111 евра. Иначе, према одлуци Министарства економије, од маја до септембра, држава је са 51 милион евра субвенционисала зараде за 73.000 запослених у 15.500 предузећа која су била најпогођенија епидемијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)