АКВАРИЈУМ "БОКА" У ДЕЦЕМБРУ: Пандемија одложила отварање, биће јединствена атракција на Јадрану

В. В.

14. 10. 2020. у 19:05

ДО децембра ће бити отворен Акваријум „Бока", први у Црној Гори. Ових дана је постављањем базена завршена прва фаза овог пројекта.

АКВАРИЈУМ БОКА У ДЕЦЕМБРУ: Пандемија одложила отварање, биће јединствена атракција на Јадрану

Фото: Акваријум Бока

Др Бранка Песторић, научна сарадница Института за биологију мора из Котора, објашњава да је пандемија корона вируса  утицала на одлагање пројекта који је требало да буде завршен још у мају.

- Тада је затварање граница спречило колеге из Италије, из фирме Панаква која је извођач, да дођу и инсталирају опрему. Сада су они ту читав месец па су постављени су базени. Следи постављање камена и подлоге у акваријуму. Тај посао обавља фирма „Студио арт". Пратећи наш концепт дизајна  уметници из студија креирали су 3 Д приказ станишта, објаснила је др Песторић.

Према њеним речима иза постављања акваријумског базена следи велики посао, не само пуњење и насељавање.

- Свака врста живи у другачијем амбијенту у мору, а ми се залажемо  да што веродостојније тај природни амбијент обезбедимо и у акваријуму,каже др. Песторић. 

Акваријум ће бити смештен у оквиру Института у Доброти, на површини од 300 метара квадратних. Три међусобно повезане просторије  ће представљати флору и фауну Медитерана, Јадрана и Бококоторског  залива.

- У трећој просторији биће смештен низак базен, где ће најмлађи посетиоци моћи да дотакну воду и осете близину организама у базену  и тако науче више о флори и фауни Боке. Научницима из Института ће омогућити да обављају различите научне експерименте „ин виво"  и да прате све што је тешко пратити у природној средини,објаснила је др Песторић.

У првом делу акваријума биће врсте из дубоких вода Јадранског мора,карактеристичне за Медитеран, у другом  врсте из отворених вода црногорске обале и трећем врсте карактеристичне за Бококоторски залив. У плану је и изградња Центра за рехабилитацију корњача које су све угроженије.

др Бранка Песторић/Фото: В. В.

- Тај центар утицаће на смањење страдања ових лепих и ретких врста, уверена је наша саговорница.

Двориште испред Акваријума, део је комплекса, па је преуређено и  представљаће наставак шеталишне зоне од Котора до Института. У плану је да у дворишту буде оформљен едукативни павиљон са постерима, панелима и интерактивним радионицама.

– Циљ је да заинтересујемо посетиоце, задржимо пажњу, посебно најмлађих. Како би то остварили планирамо и Музеј на отвореном, где ће бити представљени традиционални риболовни алати Бококоторског залива, казала је др Бранка Песторић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)