ПРЕДСЕДНИК УРА: Нема аболирања од одговорности, врховни државни тужилац да се сам удаљи са позиције "да не би био смењиван"

Танјуг

12. 10. 2020. у 22:21

ПРЕДСЕДНИК црногорског Грађанског покрета УРА, чланице нове скупштинске већине у Црној Гори, Дритан Абазовић, изјавио је вечерас да је пред новом Владом пуно посла, највише на економском и здравственом плану, као и да ће један од највећих приоритета бити интензивна борба против корупције.

ПРЕДСЕДНИК УРА: Нема аболирања од одговорности, врховни државни тужилац да се сам удаљи са позиције да не би био смењиван

Фото УРА

Он је за Њузмакс Адриа телевизију у том контексту поменуо и извештај Европске комисије која констатује да правосуђе у Црној Гори није независно.

"Ако буде потребе за усвајањем специјалних закона усвајаћемо их. Неке ствари ћемо доносити простом већином. Држава је корупцијом доведена до руба егзистенције и наш задатак је да са том праксом раскинемо по сваку цену", истакао је Абазовић.

Абазовић је позвао врховног државног тужиоца да се сâм удаљи са позиције "да не би био смењиван".

Када, како објашњава, представници нове скупштинске већине говоре о потреби непостојања реваншизма, у питању је потреба за одржањем социјалне кохезије, како се не би производиле негативне емоције, а грађани додатно делили.

"Не желимо реваншизам, али то не значи да неће бити правде. То не искључује одговорност јавних функционера као и највиших државних функционера и оних који су се огрешили о закон. Нема аболирања од одговорности", уверава Абазовић.

Према његовим речима, разматра се детаљан план реформе служби безбедности по узору на чешки модел.

"Морамо ући у дубинску реформу и не можемо оставити тај сектор какав је био", поручио је он.

Сматра да ће се црква, након решавања спорних питања из Закона о слободи вероисповести, бавити другим стварима и да ће престати потреба за улогом цркве у свакодневној политици.

Коментаришући недавни састанак представника три победничке изборне листе код председника Мила Ђукановића, Абазовић је навео да је он одржан у коректној атмосфери и да су сви заједно показали већу зрелост него што се мислило до избора.

"Ако наставимо тако биће добро. Председник треба да се држи својих уставних овлашћења, као и ми својих. Немамо проблем са кохабитацијом", закључио је Абазовић уз очекивање да ће нова, претежно експертска влада, бити изабрана до 8. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)