КОРОНА ЗАТВОРИЛА ШКОЛЕ: Број заражених расте, могуће ригорозније мере од следећег викенда у шест општина

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

12. 10. 2020. у 09:45

КОРОНА ЗАТВОРИЛА ШКОЛЕ: Број заражених расте, могуће ригорозније мере од следећег викенда у шест општина

Фото В. К. Фото гов.ме

ШИРЕЊЕ заразе изазване ковидом 19 у Црној Гори не јењава. Ова држава је и даље црни рекордер по броју оболелих на 100.000 становника, а свакодневно се бележи троцифрен број новоинфицираних вирусом корона.

Док се у неким општинама мере за спречавање ширења инфекције ублажавају, у другим се пооштравају. У Никшићу и Пљевљима школе су затворене само недељу дана од почетка школске године, а ригорозније мере од следећег викенда најављују се у још неколико црногорских градова.

На 100.000 становника регистровано је 637 оболелих. У општинама где је последњих недеља била најтежа ситуација, Никшићу, Беранама, Рожајама и Андријевици, Национално координационо тело за заразне болести од данас ублажава мере, оштрије мере ступају на снагу у Улцињу, Жабљаку и Пљевљима. До промене је дошло и у појединим црногорским школама, па ће сви ђаци из Никшића и Пљеваља од данас наставу пратити од куће. Управа Цетињске богословије од јуче је прешла на онлајн наставу, док је у интернату на снази режим карантина. Из Владе су казали да је најнеповољнија ситуација у општинама Жабљак, Пљевља, Улцињ, Подгорица, Будва и Даниловград. За очекивати је да се и у овим општинама током следећег викенда започне са применом рестриктивнијих мера.

Фото В. К. Фото гов.ме

Из Владе је саопштено да је у Никшићу и Пљевљима укинута забрана изласка после 22 сата, док угоститељски објекти остају затворени, а остаје на снази забрана окупљања у објектима становања.

- У Беранама, Рожајама, Андријевици, Улцињу и на Жабљаку ограничен је рад угоститељских објеката до 22 сата, а за столом могу да седе највише две особе. Такође, обавезно је стриктно поштовање размака од најмање метар када људи седе за столом и у ситуацијама када су леђима окренути једни другима - наводи се у саопштењу.

КОВИД БИЛАНС

УКУПАН број случајева заражених вирусом корона у Црној Гори од почетка године је 13.641, док је тренутно чак 4.014 активних случајева инфекције и то у Подгорици 1.373, Никшићу 588, Бијелом Пољу 338, Беранама 306 и Пљевљима 283 случаја заразе. Од појаве првог случаја ковида 19 у Црној Гори преминуло је скоро 200 пацијената који су били позитивни на вирус.

Министар здравља Кенан Храповић потписао је Споразум о преузетој обавези по моделу опционе куповине вакцине против ковида 19, а за ту намену је уплаћен аванс у износу од 771.280,00 долара, односно 646.000,00 евра. Храповић је казао да је Црна Гора потписивањем тог споразума приступила Ковакс (COVAX) механизму за вакцине против ковида 19, који је инициран од стране Светске здравствене организације са циљем да омогући набавку и праведну расподелу међу земљама потписницама споразума.

Сходно истраживањима ИЈЗЦГ о потребној количини доза вакцине, Црна Гора је исказала потребу за 248.800 доза, односно количину која би покрила 20 одсто становништва, јер су препоручене две дозе по особи. Иницијална цена по дози вакцине предвиђена је у износу од 8,84 евра, а укупна вредност набавке је процењена на 2.582.640,00 долара, односно око 2.163.000,00 евра.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)